Kohls hustru tog livet av sig

Hon tålde inte att leva i ljus

NYHETER

BERLIN

Hannelore Kohl orkade inte längre leva sitt dystra liv i totalt mörker och med våldsamma smärtor.

I onsdags kväll tog hon sitt liv med en överdos tabletter.

Foto: REUTERS
Orkade inte mer Hannelore Kohl, här tillsammans med maken Helmut, drabbades av en svårartad ljusallergi sedan hon för sju år sedan behandlades med penicillin mot en förkylning.

Helmut Kohl var i onsdags i Berlin och anade ingenting innan dödsbudet kom på telefon från frun till familjen Kohls privatchaufför. Hon kom igår förmiddag till parets stora villa i Ludwigshafen för att städa. Där fann hon fru Kohls döda kropp och flera brev hon hade lämnat till sin man, sina söner Walter och Peter och till flera av parets närmaste vänner.

"Jag har inte längre hopp om att finna lindring", skrev Hannelore Kohl i ett av breven.

Brottsmisstankar avskrevs helt

Det var Helmut Kohls kontor i Berlin som igår eftermiddag meddelade att dödsorsaken var självmord.

"Hon beslutade att frivilligt lämna detta liv på grund av hennes hopplösa hälsotillstånd", står det i meddelandet från Kohl.

Myndigheterna i Wilhelshafen slog fullt larm efter likfyndet. Hela kvarteret kring paret Kohls hus spärrades av medan polisen utförde en platsundersökning. Men efter enbart ett par timmar skrevs eventuella brottsmisstankar av.

Statsadvokat Lothar Liebig bekräftade att självmordsbreven uteslöt misstankar om brott.

Liebig ville inte sia om dödsorsaken, men tv-kanalen RTK meddelade igår kväll att hon tagit en överdos mediciner.

- En obduktion blir inte nödvändig, sa Lothar Liebig.

Hannelore Kohl behandlades för sju år sedan med penicillintabletter på grund av en kraftig förkylning. Medicinerna utlöste en våldsam reaktion som snabbt utvecklades till en allergi mot ljus.

Levde i totalt mörker

Sjukdomen var de sista 16 månaderna så allvarlig att hon tillbringade nästan all tid i totalt mörker i sitt hem.

Hon kunde bara lämna huset efter skymningen.

- Jag känner att mitt liv utvecklats till en fängelsevistelse utan hopp om förbättring, sa hon till sina vänner före självmordet.

De sista månaderna hade Hannelore Kohl kraftiga smärtor i hela kroppen och tvingades äta stora mängder smärtstillande tabletter. Tillståndet gjorde att hon också led av depression. När sonen Peter gifte sig i Ankara i slutet av maj var hon så sjuk att hon tvingades stanna hemma.

Asbjörn Svarstad