Tysklandsfärja brann igen – två till sjukhus

Andra gången på fem dagar som Scandlines drabbas

NYHETER

Färjan m/s Rügen skulle ersätta den brandskadade m/s Sassnitz på rutten mellan Sverige och Tyskland.

Men i går kväll drabbades ersättningsfärjan av ett elfel, med kraftig rökutveckling som följd.

Två personer skadades av röken och fick föras till sjukhus.

M/s Rügen var i går kväll på väg från Sassnitz till Trelleborg. Vid 17-tiden, det vill säga cirka 45 minuter före beräknad ankomsttid till Trelleborg, började det plötsligt ryka kraftigt från ett elskåp i kontrollrummet. Rökutvecklingen orsakades av ett elfel.

Två tyska besättningsmän rökskadades. De fick hämtas upp ute till havs av räddningstjänstens båt och föras till sjukhus i Sverige.

Besättningsmännen, 44 och 53 år gamla, fick tillbringa natten på intensivvårdsavdelningen på Trelleborgs lasarett.

- De har under tio minuter andats in rökgaser och fick hosta och andnöd. Men deras exponering har varit mild, säger överläkare Johan Jendle till TT.

M/s Rügen stoppade motorerna i samband med rökutvecklingen. Men kort därpå kunde färjan för egen maskin ta sig in till kajen i Trelleborg.

Tre timmars försening

Cirka tre timmar efter beräknad ankomsttid kunde passagerarna kliva ut på svensk mark.

Efter branden ombord på m/s Sassnitz i söndags har m/s Rügen fått rycka in som ersättningsfärja på rutten mellan Sverige och Tyskland.

Båda färjorna tillhör rederiet Scandlines. Det är andra gången på bara fem dagar som rederiet drabbas av olyckor ombord.

Gert Jakobsen, informationschef på Scandlines, säger till TT att det aldrig var någon fara för passagerarnas säkerhet i går kväll.

Hård kritik

Scandlines fick hård kritik från passagerarna efter branden på Sassnitz, bland annat på grund av bristande information.

Efter olyckan i går är kritiken densamma. Bland annat ska besättningen ha upplyst passagerarna om att olyckan inte var någon olycka utan bara en övning.

- All information hölls på tyska och engelska. Rederiet tycks inte ha lärt sig något av misstagen från i söndags. Dessutom gav de rent lögnaktig information, säger Magnus Ingvall och Inga-Lill Åslund till Aftonbladet.

Togs ur trafik

I går kväll togs m/s Rügen ur trafik för att genomgå en teknisk undersökning.

Nu ska den tyska sjöfartsinspektionen leda utredningen av olyckan.

Som följd av det inträffade kommer flera avgångar mellan Sverige och Tyskland med största sannolikhet att ställas in i dag. Enligt Scandlines ska man dock så snart som möjligt sätta in ännu en ersättningsfärja på rutten.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM