Allt fler drogas på krogen

Många fall rapporterade till polisen senaste månaden

NYHETER

I sommar har en mängd kroggäster i Stockholm blivit drogade på krogen. Något läggs i deras glas, och plötsligt blir allt svart.

- Det gick så himla fort - ena sekunden var jag som vanligt, nästa låg jag på marken, säger Anna, 29, som drogades av en främmande man.

Polisen har inga ledtrådar i jakten på gärningsmännen.

Både killar och tjejer har de senaste veckorna anmält att de blivit drogade på krogar i Stockholms innerstad.

- Det är turistsäsong, det är mycket folk ute och det blir sena kvällar, säger Stefan Holmén, som är chef för citypolisens narkotikaenhet, till aftonbladet.se.

Hur många som drabbats i Stockholm är för tidigt att säga. Det beror främst på att anmälningarna rubricerats som olika brott - misshandel, rån, sexuella övergrepp. Dessutom är mörkertalet stort.

- Men vi har fått in en hel del fall där vi klart kan säga att det är frågan om drogning. Det är inte folk som har supit skallen av sig, utan det här är någonting helt annat, säger Stefan Holmén.

”Blev snurrig i huvudet”

Anna, 29, var ute på krogen tillsammans med en väninna när hon började prata med en kille hon inte kände.

- Jag drack en eller två små klunkar av en cider som han precis hade köpt. Efter några minuter blev jag snurrig i huvudet och började kallsvettas, berättar hon för aftonbladet.se.

- Jag vet att jag bad honom gå och hämta ett glas vatten. Sedan kommer jag inte ihåg någonting mer förrän jag låg på golvet och min kompis slog mig i ansiktet.

Anna kunde inte stå själv, och det tog en timme innan hon var så pass klar i huvudet att hon kunde stå själv. Efteråt mådde hon illa och kräktes.

Hon är säker på att det var mannen som lagt något i ciderflaskan.

- Förmodligen hade han väl hoppats på att få mig mer medgörlig, jag kommer ihåg att han sa att han tyckte att jag var så stel, säger Anna.

Polisen har inga spår

Tidigare har anmälningar om droger i drinkar gjorts i bland annat Göteborg, Sundsvall och Gävle. Där misstänker polisen att det handlar om GHB.

Stockholmspolisen har inget att gå på i jakten på gärningsmännen. Fallen är spridda på många olika krogar.

Det står inte ens klart vilken eller vilka droger det handlar om.

- I vissa fall har den drabbade fått hallucinationer. Då är det inte GHB, säger Stefan Holmén.

Så skyddar du dig

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM