Inget åtal mot OS-generalen

NYHETER

Det blir inget åtal mot förre OS-generalen Olof Stenhammar. Misstankarna gällde mutor vid Sveriges OS-kampanj 1997.

Överåklagare Christer van der Kwast tror att pengar verkligen överlämnats men anser att brott inte kan styrkas och lägger ner ärendet.

Foto: Peter Kjellerås
Olof Stenhammar

Enligt van der Kwast finns mycket starka skäl för misstanken att 440 500 kronor i dollar förts till Lausanne och att pengarna därefter överlämnats till någon eller några IOK-medlemmar i avsikt att påverka röstutfallet.

För en fällande dom för bestickning krävs dock att man kan identifiera mottagaren av pengarna. Det går inte i detta fall och därför räcker bevisen inte för ett åtal, konstaterar Christer van der Kwast.

Även förundersökningen mot två personer som arbetar i det konsultbolag som OS-kampanjen använde läggs ner. Misstankarna mot dem gällde medhjälp till bestickning. Brott kan inte styrkas i deras fall heller, konstaterar Christer van der Kwast.

"Schysst kampanj"

Gunilla Lindberg, svensk ledamot i internationella olympiska kommittén (IOK) har hela tiden varit övertygad om att det inte skulle bli något åtal mot Olof Stenhammar.

- Vi hade en schysst kampanj och det har aldrig förespeglat mig att det skulle bli något åtal.

Hon vill inte spekulera i vad som hade hänt med framtida svenska kampanjer om det blivit rättegång.

- I Sverige har vi alltid kämpat för rena kampanjer, vi har alltid haft sådana och det finns ingen anledning att tänka i andra banor, säger hon till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM