Kina slår makabert rekord

Fler avrättas i månaden än i hela världen per år

NYHETER

Fler människor har avrättats i Kina sedan april än i resten av världen under de sista tre åren.

Det hävdar Amnesty International.

I dag anklagar man regimen i Kina för att frossa i avrättningar och säger att mörkertalet är stort.

I april inledde de kinesiska myndigheterna en ny anti-brottskampanj. Sedan dess har minst 1 781 människor avrättats och fler än 2 960 dödsdomar utfärdats, uppger Amnesty i en rapport som offentliggjordes idag i London.

Rapporten kommer en vecka innan IOK röstar om Kina ska få arrangera sommar-OS 2008.

Siffrorna i Amnestys rapport är hämtade ur den offentliga kinesiska statistiken. Amnesty jämför siffran med att 1 751 personer avrättats i hela den övriga världen under de senaste tre åren.

Verkliga antalet högre

Enligt Amnesty är de officiella kinesiska siffrorna dessutom i underkant. Man menar att det verkliga antalet avrättade är betydligt högre och kallar den nya kampanjen ett frossande i avrättningar.

Amnesty säger också att den nya kinesiska anti-brottskampanjen bäddat för summariska rättegångar och en stor risk att oskyldiga döms för brott de inte begått, eftersom både polis och åklagare beordrats att öka effektiviteten i brottsbekämpningen.

- Risken att det utfärdas summariska domar och att oskyldiga avrättas är oerhört stor, säger en talesman för Amnesty till BBC.

Som exempel tar Amnesty att polisen i södra Hunan uppger att man löst 3 000 fall på bara två dagar i april. I en annan provins rapporterade polisen att man gripit 19 446 personer på bara sex dagar.

Avrättningar inför storpublik

De flesta avrättningar i Kina genomförs efter massrättegångar inför en stor publik. Ofta genomförs både rättegången och avrättningen antingen på en stor sportarena eller på stora torg.

Fångar tvingas gå längs gator där människomassor kantar trottoarerna, mot den plats där de dödsdömda avrättas. En större avrättning uppges till och med ha sänts direkt i kinesisk tv.

I Kina har dödsdomar utfärdats inte bara efter grova våldsbrott. Även förskingring, narkotikabrott, mutbrott och bensinstöld har blivit brott som ger dödsstraff, liksom illegal valutahandel och manipulation av börsen.

Amnesty uppger också att muslimer i västra delen av landet avrättats anklagade för separatism.

Länktips

Caroline Olsson