35 drycker lika farliga som Red Bull

NYHETER

Ytterligare 35 energidrycker innehåller lika mycket koffein som Red Bull.

Efter tre dödsfall varnar Livsmedelsverket för alla typer av energidrycker med hög koffeinhalt.

Drycken bör inte användas som törstsläckare och aldrig blandas med alkohol, säger Livsmedelsverket till aftonbladet.se.

Larmet kommer efter att tre personer oväntat avlidit under omständigheter som fått läkare att misstänka energidrycken Red Bull.

Den innehåller bland annat en hög halt koffein, vilket kan vara direkt livsfarligt i kombination med alkohol.

En kontroll som aftonbladet.se gjort visar att ytterligare tre dussin olika energidrycker innehåller lika hög halt av koffein som den nu utpekade Red Bull.

- Vi tycker att det finns fog för att rekommendera att man inte använder de här dryckerna tillsammans med alkohol eller som törstsläckare, säger Göran Anér, chefsjurist vid Livsmedelsverket till aftonbladet.se.

Har fått dispens

Där har man utfärdat dispens för ett stort antal energidrycker som normalt skulle vara förbjudna eftersom koffeinhalten är oerhört hög. Dispens har getts till 70 drycker och många innehåller lika mycket eller nästan lika mycket koffein som Red Bull.

- De här dispenserna har beviljats. Men vi gör nu en ny riskanalys med anledning av det som inträffat och ser vilka studier som ytterligare behöver göras.

Red Bull har lagt ut recept med drinktips på sin hemsida. Samtliga innehåller alkohol. Vad tycker ni om det?

- Att de marknadsför på det viset visste jag inte. Men med tanke på de uppgifter som kommit in från Södersjukhuset och med tanke på att väldigt många saker är farliga i kombination med alkohol tycker vi nog inte att det är så lämpligt, säger Göran Anér.

Aftonbladet.se har idag sökt företrädare för Red Bull för att fråga om man tänker fortsätta marknadsföra Red Bull med hjälp av bartenders och alkoholhaltiga drinkrecept. Företaget har hittills avböjt att kommentera.

Caroline Olsson