Dykfartyg på väg till Kursk

I september startar bärgningen av ubåten

NYHETER

Det fartyg som ska leda bärgningen av ryska atomubåten Kursk lämnade i dag hamnen i skotska Aberdeen.

Om en vecka räknar man med att vara framme vid olycksplatsen i Barents hav.

Ombord finns ryska och brittiska dykare.

Den ryska atomubåten Kursk sjönk den 12 augusti förra året i Barents hav. I dag lämnade det fartyg som ska leda bärgningen av ubåten hamnen i skotska Aberdeen.

Bärgningen sköts av det holländska företaget Mammoet Transport BV, som äger dykfartyget Mayo. Ombord finns bland annat nio ryska dykare och ett brittisk dykarteam från det skotska dykföretaget DSND.

Ryssarna kom till Skottland och klev ombord i början av veckan. Fram till idag har man ägnat sig åt att bekanta sig med den utrustning som ska användas vid bärgningen av den förlista atomubåten.

Lämnade Skottland under dagen

De sista förberedelserna skedde under fredagen och Mayo lämnade hamnen sent i eftermiddags, uppger BBC.

Atomubåten Kursk gick till botten i augusti förra året med man och allt efter en explosion i samband med en övning. Ombord fanns 118 besättningsmän. Orsaken till olyckan är ännu inte utredd och ansvariga inom den ryska marinen hoppas att en bärgning ska kunna ge svar på många frågor.

- Vi vet inte vad som hände. Torpederna kan ha varit instabila eller också kan något hänt i samband med en kollision. Vi kanske får svar när vi kan undersöka vraket, sade Ilya Klebanov, vice premiärminister, tidigare i år vid en presskonferens.

Ska säkra skrovet

Dykarna som nu är på väg beräknas vara framme vid vraket i Barents hav norr om Ryssland i slutet av nästa vecka.

Deras uppgift blir att säkra skrovet på Kursk inför bärgningen, som är planerad till den 15 september. Hela Kursk ska lyftas till ytan och sedan föras iland, en operation som kan vara mycket riskfylld.

Miljövänner fruktar bland annat att Kursk ska brytas itu under lyftet från botten vilket skulle kunna orsaka ett stort radioaktivt utsläpp från kärnreaktorerna.

Norska dykare har tidigare bärgat ett dussintal kroppar från den sjunkna ubåten.

Resten av de omkomna, plus två kärnvapenreaktorer och ett 20-tal skarpladdade missiler, finns kvar ombord på Kursk, som ligger på 100 meters djup.

Nedan hittar du länkar till mer information om bärgningen av Kursk.

Tidigare artiklar:

Länktips:

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM