Supportrarnas fräna påhopp mot domaren

NYHETER

Titta på bilden ovan.

Skoj eller inte?

- Vi var inte ute efter något grovt påhopp. Det ville vi undvika till varje pris. Därför är det synd att en del uppfattat det som någon typ av övergrepp eller förföljelse, säger Johan Appelgren i Bara Bajare, en av de aktiva föreningarna bakom tifo på Söderstadion.

Foto: MAGNUS WENNMAN
HÄMNDEN Banderollen med texten "Du är en pajas, Anders F", mötte domaren Anders Frisk före avsparken mellan Hammarby och Helsingborg i måndagens allsvenska fotbollsmatch. Men något påhopp var det inte meningen att se ut som. Utan en gliring med glimten i ögat.

Lasse Grankvist kritiserade Hammarbyanhängarna skarpt i Sportradion.

- Tifo ska vara humor. Det Hammarbyfansen gjorde var ett riktigt lågvattenmärke, sa han.

I Fotbollskväll var tonen densamma.

Syntest för domaren

På aftonbladet.se skriver signaturen "Svenne":

"Löjligt av Bajen Fans att gå till angrepp mot Anders Frisk vid matchen i måndags! Jag ser själv varje match på Söderstadion, men nu kan ni glömma att ni får några tifobidrag av mig i fortsättningen!"

Johan Appelgren i Bara Bajare är ledsen för att folk missförstått deras upptåg och förklarar.

- Banderollen är ett syntest och vi försökte göra det tydligt genom att skriva Synsam och rita ett par glasögon. Det är olyckligt att det inte framgick för alla. Vi såg det som humor och ganska oförargligt.

- Vi ville visa att Anders Frisk väcker känslor hos oss. Och vi tycker att det är tusen gånger bättre att göra det så här, än genom hot och trakasserier. Sånt sysslar vi inte med och det är synd att folk inte förstår det.

"Han dömde dåligt"

Orsaken till upptåget är en match mellan Hammarby och Öster i allsvenskans slutskede 1998.

Enligt Bajenfansen blev Hammarby bestulet på chansen till SM-guld, genom att Anders Frisk friade en hands på en Österback strax före halvtidsvilan och sedan, i slutminuterna, blåste straff för Öster.

Hammarby tog bara två poäng av tolv möjliga mot de två bottenlagen Öster och Häcken 1998, och missade massor av målchanser i förlustmatchen mot tabelljumbon Öster. Känns inte beskyllningar mot Frisk som en efterhandskonstruktion?

- Jag vill inte kommentera det i detalj. Vi tycker att en domare ska vara opartisk och rättvis och det var inte Anders Frisk mot Öster. Han dömde dåligt, alternativt såg dåligt och därför ville vi testa hans syn. Vi valde ordet pajas för att vi tycker inte det är särskilt grovt i dagens samhälle. Det finns reklambyråer som får 100 000-tals kronor för att komma på ord som kuk och fitta. Därför tyckte vi vårt val var ganska oförargligt.

"Alla trodde vi glömt"

- Personligen tycker jag banderollen är ett mästerverk. Jag har aldrig hört talas om någon som gjort tifo som ett syntest åt domaren.

Varför kom inte det här påhoppet redan i premiären mot Sundsvall, också det en match Anders Frisk dömde?

- Alla trodde att vi hade glömt matchen mot Öster. Det har vi inte, och vi ville visa att vi bryr oss om vad som händer ute på planen. Vi ville göra något aktuellt och eftersom Anders Frisk skulle döma föddes den här idén 48 timmar före matchen.

Här är orsaken till banderollen

– Det var ett plumt skämt

Niklas Forsman