Nya medicinen Ing-Britts hopp

PTH minskade skadorna av benskörhet med 70 procent

NYHETER

För första gången kommer en medicin som bygger upp skört skelett. Antalet frakturer minskar med hela 70 procent.

- Ett väldigt bra resultat jämfört med de preparat vi använder idag, säger Eva Wearn, läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Foto: DANIEL PEDERSEN
"JAG HAR HAFT VÄLDIGT ONT" Ing-Britt Ekberg, 78, är en av dem som fått chansen att prova den nya medicinen mot benskörhet. "Jag har haft väldigt ont, så det där med sprutor var inte särskilt betungande", tycker hon. Ett par gånger om året brukar Ing-Britt drabbas av kraftig värk och sängläge som följd. Förhoppningen är nu att injektionerna med det nya hormonet PTH stärkt skelettet så pass att hon slipper fortsatta besvär.

Till nästa höst hoppas läkarna att medlet blir godkänt i Europa.

Det består av ett hormon som finns naturligt i kroppen och kan återbilda benvävnad.

Ett litet antal svenskar har redan provat PTH, som medlet kallas. Alla var äldre kvinnor med kotfrakturer och ingick i en stor internationell studie om sammanlagt 1 637 kvinnor.

Samtliga tog en spruta om dagen - vissa var fyllda med hormonet PTH i olika doser, andra med overksam vätska.

- Sprutan påminner om de injektionspennor diabetiker använder och tas hemma av patienten själv, berättar biträdande överläkare Göran Toss på Universitetssjukhuset i Linköping, där fem kvinnor behandlats.

Ingen hade fått någon behandling alls tidigare.

Får veta att det självläker

Den drabbade känner att det smäller till i ryggen och får rejält ont. De behöver inte ha ramlat omkull. Det kan räcka med att lyfta en för tung matkasse eller sätta sig för hårt på en stol för att kotorna ska pressas samman. De flesta får veta att kotkompressionen självläker, men att det kan ta åtta veckor innan den värsta smärtan avtar.

Något mer gör de flesta läkare inte.

- Detta trots att den här typen av frakturer så gott som alltid beror på benskörhet, säger specialistläkaren Eva Waern som kämpar för att fler kvinnor ska få göra en bentäthetsmätning.

Radikal minskning

Visar det sig att skelettet är skört kan kvinnan få mediciner som hindrar ytterligare nedbrytning. Förutom östrogen finns flera renodlade preparat mot benskörhet.

- Inget av dem bygger dock upp det som redan är förstört, påpekar Eva Waern som provat PTH på nio kvinnor i 1,5-2 år.

Ingen av dem märkte själva något av behandlingen.

En bentäthetsmätning visade dock tydlig skillnad mellan dem som fått äkta vara och dem som enbart fått kalcium och D-vitamin.

Resultaten publicerades nyligen i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine och visar att kvinnornas skelett stärks så pass att risken för benbrott minskat radikalt. Till skillnad från dagens mediciner som minskar ryggradsfrakturerna med 40-50 procent lyckas PTH förhindra 70 procent.

300 000 svenskar får diagnosen varje år

Caroline Hougner