Fulltankat på bolaget i dag

NYHETER

Idag korkar Systembolaget upp med lördagsöppet.

Laddade med ölpallar och extra personal är butiker över hela landet redo för anstormningen av törstiga svenskar.

En vinst för kunderna - men inte för Systembolaget.

- Vi går back på det här, säger Lennart Agén, pressansvarig.

Foto: ANDERS CARLSSON
FRITT FRAM Här i Uppsala, liksom på alla andra systembolag i landet, går det utmärkt att handla en flaska vin, ett flak öl eller en kvarting Explorer till festen i kväll trots att det är lördag.

Efter politisk dragkamp, larmrapporter och protester är striden över. På lördag kan alla handla på systembolaget igen för första gången på 19 år.

Prick klockan tio idag slår alla 416 butiker upp dörrarna, från Överkalix i norr till Trelleborg i söder. I början kommer det vara tomt bland hyllorna, men framåt lunch när folk vaknat till kan man räkna med köer.

Redan kvällen före kommer personalen att arbeta febrilt med att fylla på butikshyllorna med kartongviner, sommarens storsäljare. Och öl, förstås. Men välkomstdrinken kan du glömma, så roligt blir det inte när Systembolaget har helgpremiär.

- Det blir inga speciella aktiviteter i butikerna och personalen har sina vanliga kläder. Lördagsöppet är stort nog, säger presschefen Lennart Agén.

Riksdagen tog steget efter ett försöksprojekt i sex län, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Stockholm och Skåne. Och det visade sig vara ett smart sätt att minska köerna på fredagar, 13 procent av kunderna började handla på lördagar i stället. Samtidigt ökade försäljningen, men inte tillräckligt mycket för att Systembolaget ska gå plus. Tvärtom, försöket visade att helgöppet är rena förlustaffären med 130 miljoner kronor bara i lönekostnader.

- Vi räknar inte med att gå med vinst. Den ökade försäljningen på 3-4 procent räcker inte för att täcka de kostnader som lördagsöppet medför, till exempel personal, säger Lennart Agén.

Så ni vill egentligen inte alls ha öppet på lördagar?

- Jo, vi ser det som en viktig service till våra kunder. Vi får se till att bli ännu mer effektiva, mer affärsmässiga och jobba smartare helt enkelt.

Okej, så smart att vi får söndagsöppet också?

- (Tystnad) Det blir nog inte aktuellt än på ett tag. Först får vi se hur det här faller ut.

Turerna kring lördagsöppet på systembolagen

Åsa Erlandson