Vaxholmsbåt i kollision med fritidsbåt

En man skadades

NYHETER

Vaxholmsbåten Väddö kolliderade på förmiddagen med en fritidsbåt utanför Sollenkroka i Stockholms skärgård.

En man ombord på fritidsbåten skadades.

Enligt vittnen på Väddö körde den lilla motorbåten rakt in i Väddö.

Olyckan hände cirka 11.15. Väddö var på väg på sin ordinarie rutt när hon av allt att döma blev påkörd av en Fjord-båt, en mindre motorstark fritiesbåt.

- Det fanns en man ombord på Fjord-båten. Vi hade sådan tur att brandbåten var tio minuter därifrån och de hade läkare ombord som just nu tar hand om den skadade, säger Björn Wrandel, biträdande räddningsledare vid Sjöräddningen.

Den skadade mannen var vid medvetande efter olyckan. Enligt vittnen ombord på Väddö skadades han bland annat i huvudet.

Brandkårens räddningsbåt förde mannen vidare till Vindö. Därifrån hämtades han med ambulans för vidare transport till sjukhus.

- Det fanns en person i fritidsbåten. Han fick bandage om huvudet, och läkare bedömde att han skulle vidare till sjukhus. Men ingen ombord på Vindö skadades, säger Juhan Grünfeldt, vd vid Vaxholmsbolaget som äger Väddö.

”Körde in i Väddö”

- Som jag förstår kom en fritidsbåt från babords sida och körde in i Väddö. Folk ombord säger att det gick i uppåt 20 knop.

- Det är tur att föraren i den båten klarade sig så bra som han uppenbarligen gjorde.

- Sjöfartsinspektionen är inkopplad. Nu blir det sjöförklaring i vanlig ordning. Det finns ju klara regler på sjön för hur man ska navigera med företrädesrätt och gott sjömanskap.

Skadorna på Väddö blev inte värre än att båten ska gå vidare senare idag. Olyckan tvingade dock Vaxholmsbåten att avbryta sin tur.

- Men båten ska gå vidare senare i dag. Detta är en av årets trafiktätaste dagar och vi har mycket att göra, säger Juhan Grünfeldt.

Caroline Olsson