Stor skogsbrand utanför Södertälje

NYHETER

Två skogsbränder härjade söder om Södertälje i dag.

En brand hann knappt släckas förrän det var dags för nästa.

På lördag eftermiddag kallades hemvärdet och helikopter in för att få branden under kontroll.

Räddningstjänsten hade fordon uppställda på vägen sedan en brand utbrutit vid 17-tiden på fredagen i närheten av Järna.

Eftersläckningen av denna brand på upp till 60 000 kvadratmeter pågick fortfarande på lördag morgon när det var dags för nästa brand, mellan Håga och Hall i Botkyrka på gränsen till Södertälje.

- Där har vi just nu fyra stationer på gång, cirka 35 man. Det är besvärligt och bökigt, den har vi hållit på med sedan i förmiddags, säger Björn Westerberg, stabsbefäl vid Södertörns , till aftonbladet.se.

Det finns inga bostadshus inom det brandhärjade området och inga fastigheter är heller hotade.

- Den stora transformatorstation som finns där har vi säkrat och den kommer vi att rädda. Men ett område på cirka 12 000 kvadratmeter har nu eldhärjats, säger Björn Westerberg.

På eftermiddagen tog räddningstjänsten hjälp av flera brandstationer i norra Stockholmsområdet. Man kallade också in hemvärnet för att få den våldsamma skogsbranden under kontroll.

En av militärens helikoptrar användes också för att vattenbomba skogsbranden.

Manövern lyckades hejda branden, men elden var på lördagskvällen ännu inte släckt.

- Vi behöver alla händer vi kan få men det kommer inte att vara klart här på flera dygn, säger Westerberg.

Enligt Björn Westerberg kan branden ha utlösts av problem i kraftledningarna.

Rök från morgonens bränder vällde in över södra Södertälje under dagen. Många har också ringt till räddningstjänsten och även trafiken har drabbats.

- Vi har fått flera larm om småbränder. Men mycket har varit rök från den här stora branden som alltså inte är under kontroll ännu.

Vid Aspa norr om Nyköping brinner det under eftermiddagen i en kraftledningsgata på en 1 000 meter lång sträcka. Brandens bredd var vid 14-tiden ännu osäker. Branden härjar i samma kraftledningsgata som det har brunnit i tidigare under denna vecka.

Fortfarande pågår bevakning kring platserna för gårdagens två bränder, ett par kilometer från dagens brand, uppger Johnny Svensson på Södermanlandskustens Räddningstjänst.

Caroline Olsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM