EU-demonstranter kan svartlistas av Europol

Samtliga som greps efter kravallerna har registrerats av Göteborgspolisen

NYHETER

Polisen i Göteborg har upprättat ett personregister över alla som greps under kravallerna.

De aktivister som omhändertogs kan nu hamna i register hos Europol.

De riskerar också att svartlistas och stoppas vid inresa till ett annat inför ett EU-möte.

Det är polisen i Göteborg som upprättat ett personregister med namn och andra uppgifter om samtliga som omhändertogs eller greps under kravallerna vid EU-mötet i juni. Sammanlagt handlar det om över 900 personer.

Detta register kan nu komma att överlämnas till Europol, uppger Göteborgs-Posten.

- Det är svårt att säga hur man gör i detta fall. Men det har förts sådana diskussioner, säger Lars Öjelind, kommissarie på nationella sambandskontoret på rikskriminalen till tidningen.

Tas upp på EU-möte

Frågan om registret och om svenskarna ska föras in kan komma att diskuteras på nästa möte mellan EU:s justitieministrar.

Mötet äger rum nästa vecka och handlar om utökat samarbete mellan polisen i olika EU-länder.

Frågan om att svartlista vissa personer inför kommande EU-möten kommer också sannolikt att diskuteras, uppger Fredrik Wershäll, rättschef på justitiedepartementet.

- Det är egentligen efter mötet som vi kan se hur man ska gå vidare, säger Öjelind.

Demonstranter på fel plats

Han menar att det är mycket känsligt att upprätta ett register över personer enbart efter misstankar. Bland de över 900 personer som greps eller omhändertogs enligt polislagen finns en rad fredliga demonstranter som råkade befinna sig på fel plats.

I dagsläget har 50 häktats och kommer att ställas inför domstol. Åtal har väckts mot ett flertal och den första rättegången startar nu på måndag vid Göteborgs tingsrätt.

Uppgiften att bedöma vem som ska registreras och vem som ska strykas blir inte den svenska polisens jobb. Om en registrering sker är det analytiker inom Europol som bedömer varje namn som finns på listan idag.

Caroline Olsson