Nu stoppas Red Bull

Restaurangen där Thérése dog slutar sälja energidrycker

1 av 2
HÄR DOG THÉRÉSE Danspalatset Aveny i Sundsvall slutar nu att servera Red Bull och andra energidrycker efter att 31-åriga Thérése dött, möjligen på grund av att hon druckit Red Bull.
NYHETER

Livsmedelskedjorna kräver besked om energidryckerna.

- Butikshyllorna borde ha varningstexter, kräver Louise Ungerth vid Konsumentföreningen.

Nu stoppar den restaurang där Thérése, 31, avled försäljningen. Flera krogar följer efter.

Aftonbladet berättade i går om Thérése, 31, som läkarna misstänker kan ha avlidit av att ha druckit Red Bull. Ett läkarlag vid Södersjukhuset i Stockholm ska nu utreda ytterligare minst två dödsfall där energidryck misstänks vara dödsorsaken.

"Vi kan inte med bra samvete sälja"

Thérése föll ihop på danspalatset Aveny i Sundsvall.

- Vi har beslutat att med omedelbar verkan sluta sälja drinkar vari det finns energidrycker på samtliga våra restauranger. Vi kan inte med bra samvete sälja något som det saknas forskning kring, säger Ulf Rehnberg, chef för Folkets Hus & Park i Sundsvall, där bland annat Aveny ingår.

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen i Stockholm, har i ett år kämpat för att Livsmedelsverket och Konsumentverket ska granska innehållet i energidryckerna samt företagens, speciellt Red Bulls, marknadsföring.

- Det är tragiskt att det ska behövas en misstanke om att folk avlidit för att något ska hända, säger hon.

KF i Stockholm har krävt förbud länge

Konsumentföreningen i Stockholm, som har 500 000 medlemmar, är delägare i KF. Föreningen har arbetat för att få KF att agera.

- Jag vet att en av våra ägare kritiserat vår försäljning av Red Bull en längre tid. Men vi har valt att fortsätta att sälja den. Nu har Livsmedelsverket lovat oss att vi snabbt ska få en rekommendation om hur vi ska göra. Jag hoppas att vi får den i mitten av veckan, säger Åke Natt och Dag, miljöchef, KF.

Inom Ica är det upp till varje butikschef.

- De kan ta bort den helt eller sätta upp informationsskyltar. Från centralt håll samråder vi med Livsmedelsverket och följer deras rekommendationer, säger Niklas Warén, kvalitetschef på Ica Handlarna.

Tar upp dödsfallen i EU:s råd

Kent Peterson, inköpsdirektör på Axfood, som har hand om bland annat Hemköp och Vivo, kräver ett snabbt besked för att lugna kunderna.

Livsmedelsverket använder nu formuleringen: "Tills vidare avråder Livsmedelsverket från att använda energidryckerna i kombination med alkohol och som törstsläckare."

- Jag ska ta upp Thérése och de övriga dödsfallen vid tisdagens möte med EU:s livsmedelsvetenskapliga råd, EFC, säger Sven Lindgren, professor vid Livsmedelsverket.

Det är inte hans expertområde inom gruppen. Han tycker dock att dagens kunskaper kring dryckerna är få.

Totalt finns 70 energidrycker i Sverige. Red Bull är den överlägset största.

I går

Fredrik Engström

ARTIKELN HANDLAR OM