Bildt byter bana

”Jag blir internationell diversearbetare i fred och framtid”

NYHETER

ROM

Det var dagen för filbyte i Carl Bildts liv.

Om morgonen hade den 52-årige Bildt för sista gången vridit om nyckeln och låst sitt kontor i Villa Perlouse inom FN-området i Genève. Balkankontoret stängt för gott.

Uppdraget som FN:s generalsekreterares sändebud avslutat.

Foto: Andreas Lundberg
MOT NYA UTMANINGAR Mitt i folkvimlets Rom står Carl Bildt med ena benet i världspolitiken och det andra i näringslivet. Vilket han ska stödja på och vart hans nästa steg ska gå är inte riktigt klart - inte ens för honom själv. "Om jag känner det som att stå vid ett vägskäl? Ja, men det gör man alltid", säger han.

Någon dag före hade Bildt, på liknande vis, kungjort att han lämnar den aktiva inrikespolitiken i Sverige och slutar som riksdagsman.

Bildt satte sig i sin Audi Avant och körde över Alperna till hustrun Anna-Marias födelsehem på ett slott utanför den italienska staden Parma. Hastig kram, sedan i flyg till Rom för att vara talare i ämnet moderna medier vid en WTO-konferens här.

Nu satt han i det heta kvällsmörkret på en trattoria i sorlet vid Piazza Farnese och smuttade på en grappa. Han pustade ut - och i en intervju med Aftonbladet tittade han något bakåt och mer framåt:

Om Balkan: "Det sa jag från start, att jag inte skulle låta mig begravas i Balkanproblematiken."

I mera än sex år har Bildt varit problemlösare i det hätska, krigiska sydosthörnet av Europa, först som EU-representant, senare med titeln Den Höge Representanten som en sorts prokonsul i Sarajevo och de senaste två åren som FN-sändebud.

Om svensk politik: "Det är en god sed, att om man varit partiledare i tretton år och haft posten som statsminister ska man dra sig tillbaka från riksdagspolitiken."

"Ja", sa Bildt, "jag har uppfattat kritiken, att jag visat stor frånvaro i riksdagen. Kritiken är berättigad. Men att lämna riksdagen innebär inte att jag lämnar partiet. Jag ska delta i valkampanjen nästa år."

Om sitt nya liv: "Jag blir internationell diversearbetare i fred och framtid. Jag ska bo i Stockholm och arbeta i världen."

Bildt tar nu upp sysslan som omvärldsanalytiker för advokatfirman Akin Gump, som är den största i Washington och en av de sex största i USA. Han sitter också i en rad styrelser, främst i IT-företag, men också i det Lundin Oil som varit en källa till kontrovers, samt är ordförande i ett nätverk bestående av femton ledande riskföretag i Norden. Bildts liv tar nya banor. Själv beskrev han det med orden:

"Jag fasar om - men jag drivs inte av tanken att vinna större prestige eller tjäna mera pengar. Om jag känner det som att stå vid ett vägskäl? Ja, men det gör man alltid."

Och om Bildt börjat dagen med att tro, att hans Balkantid var över fick han sin bild korrigerad. Hans mobiltelefon ringde i nattmörkret. I andra ändan FN-högkvarteret i New York:

"Kofi Annan vill träffa dig i Geneve nu i juli, sedani New York i augusti. Ämne? Bosnien, Makedonien, Balkan naturligtvis."

Bildt såg lättad ut.

Det nya livet är i sina detaljer inte totalt nytt.

Politisk sekreterare hos Gösta Bohman

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM