Sverige – ett tropiskt land

Här är det nästan lika varmt som vid ekvatorn

NYHETER

MÅSESKÄR

Det här är Sveriges tropiker.

I princip.

Natten till igår var Måseskär på västkusten en ynka grad från det som kallas tropisk värme.

Foto: Kepa Arizala
tropisk Hetta Sven Hellestam, 44, befann sig igår på Måsekär på västkusten - Sveriges hetaste plats. Med sina 19 grader nattetid är man bara en ynka grad ifrån vad meteorologerna kallar tropisk värme.

En tropisk natt är, enligt SMHI, en natt där temperaturen aldrig kryper under 20 plusgrader. Det är inte ovanligt framåt augusti. Då är havsvattnet utanför den bohuslänska kusten varmt efter alla soliga dagar.

Ni vet hur det känns då. Lakanet klibbar. Luften hettar i näsborrarna vid varje inandning. Blöta hårtestar i pannan. Det finns ingen sovställning som ger den minsta svalka.

Fattades bara en grad

I går natt fattades det bara en grad till tropikerna, 19 grader varmt nattetid.

Och detta trots att vi bara är i början av juli. Då bestämde vi oss för att titta närmare på det hetaste fenomenet i Sverige just nu. Aftonbladets reportageteam tog båten till Måseskär.

- Nordlig vind, fem meter per sekund och en lufttemperatur på 24 grader plus, sa meteorologen Sten Laurin när vi ringde honom från den lilla hamnen på Måseskärs ostsida.

Han satt i Norrköping och läste av instrumenten. Som stod på en klipphäll ett par hundra meter från oss.

På bryggan reparerade Sven Hellestam, 44, ett motorhaveri. Han slet sig från den gamla livbåten och följde med upp till fyren från 1865. Vi såg styvmorsviol, käringtand och vitklöver längs den heta stigen av betong. Och en massa fåglar.

Väntar på ommålning

- Den ovanliga stormsvalan finns här på skäret. Totalt har vi 25 stationära fågelarter, enligt ornitologerna som kommer hit, säger Sven.

Han är litet svettig om näsan.

Sven är en av entusiasterna i stiftelsen som räddat Måseskär åt eftervärlden. Den röda fyren av järn skulle rivas. Beslutet upphävdes 1983.

Nu står den, lappad och lagad, och väntar på andra ommålningen.

Både fyren och väderstationen på ön är fjärrstyrda och helautomatiska. Här bor inte en människa, om man inte räknar gubbarna som reparerar det gamla skiffertaket på boningshuset. Fast de har åkt hem över helgen.

När vi kollar vattentemperaturen är den 23 grader. Plus.

Vi dricker ännu mer vatten, tackar Sven och kliver i båten.

Snart faller mörkret. Värmen har tagit ett fast grepp om skäret, fyllt klipphällar och det omgivande vattnet. Ännu en het natt väntar.

Liten ordlista om värme

Vad betyder egentligen uttrycken som meteorologerna svänger sig med framför väderkartan?

Hur mycket måste solen skina för att det ska vara soligt? Hur varm är en värmebölja? Aftonbladet har svaren:

Kerstin Danielsson