Craigs huvud ska flyttas till en ny kropp

Världsberömd hjärnkirurg genomför unik operation

NYHETER

Totalförlamade Craig Vetovitz, 50, i USA ska få en ny kropp.

Läkaren Robert White ska transplantera hans huvud till en frisk kropp.

- Jag vill vara ett försöksdjur. Jag kan dö på operationsbordet, men alla måste dö någon gång, säger Craig Vetovitz.

Aftonbladet i dag.

Robert White är världens främste hjärnkirurg och även påvens rådgivare i vetenskapliga frågor. Redan 1973 transplanterade han huvuden från åtta försöksapor. Aporna överlevde i åtta dagar.

Men nu när avstötningsmedicinen är utvecklad tycker Robert White att det är dags att genomföra operationen på människor.

- Doktor White har alltid varit 30 år före sin tid. Jag har jobbat med några av världens främsta hjärnkirurger men doktor White toppar listan, säger Maurice Albin, professor och läkare vid Texas universitet.

"Jag vill vara den första"

Den totalförlamade Craig Vetovitz, 50, från Ohio i USA blir Whites första patient som får huvudet transplanterat till en annan människas kropp. Craig Vetovitz förlamades när han som 19-åring råkade ut för en dykolycka i familjens pool.

- Läkarna sa till mina föräldrar att "om er son överlever är halva hans liv över". Det är 31 år sen nu, säger Craig Vetovitz.

Organen i Craig Vetovitz förlamade kropp blir allt sämre. För att överleva måste han därför få alla organ utbytta.

- Om valet är att dö av att mina organ slutar fungera eller att transplantera mitt huvud är jag beredd att göra transplantationen nu genast. Jag vill vara den första. Jag kan dö på operationsbordet, men alla måste dö någon gång. Och då kan jag lika gärna dö och hjälpa mänskligheten samtidigt, säger Craig Vetovitz.

Men Robert White är säker på att Vetovitz överlever operationen.

Ska opereras i Ukraina

White arbetar nu heltid med huvudtransplantationer, men har tidigare jobbat som hjärnkirurg på det kända sjukhuset Metro Health Medival Center i Cleveland.

- Det verkar som science fiction att transplantera ett huvud. Men det var bara 50 år sedan en njurtransplantation på människor lyckades för första gången. Vetenskapen utvecklas väldigt snabbt. En huvudtransplantation kan göras, säger Robert White.

Även om Craig Vetovitz överlever operationen kommer han inte att få en fungerande kropp. Hans hjärna kan nämligen inte kommunicera med den nya kroppen. Craig kommer därför vara totalförlamad även efter operationen.

- Hur gärna jag än vill så kan jag inte sy ihop ryggmärgens nervsystem. Gud glömde nämligen att färgkoda dem, säger Robert White.

Själva transplantationen utförs i Ukraina eftersom det inte krävs lika mycket myndighetsbeslut där som i USA och kan därför genomföras snabbare. Robert White har dessutom arbetat i Ukraina tidigare.

Måste samla in 4 miljoner dollar

- Ukraina behöver pengarna. Fast vi behöver bokstavligen tränade hjärnkirurger, och de före detta Sovjetsjukhusen måste också utrustas med de nya avancerade respiratorerna. Så pengarna syns bara på pappren, säger Robert White.

För att finansiera donationen måste fyra miljoner dollar samlas in.

The National Institutes of Health beräknas skänka en stor del av pengarna. Institutet gav White flera miljoner dollar när han transplanterade försöksapornas huvuden. Även privatpersoner och föreningar för totalförlamade tros skänka pengar.

"Vi ska transplantera människans själ"

Lyckas transplantationen av huvudet kommer en helt ny medicinsk vetenskap vara född.

- Människor som är döende i cancer eller andra allvarliga sjukdomar som inte påverkar hjärnan kan säga "jag är inte nöjd med en hjärttransplantation, jag vill ha en helt ny kropp", säger Robert White.

Men Vetovitz fruktar delar av den utveckling som kan följa om huvudtransplantationen lyckas.

- Jag tycker inte att en helt frisk 70-åring ska få en ny kropp. Det är att spela Gud, säger Craig Vetovitz.

Robert White som är tiobarnsfar och troende katolik ser däremot inget moraliskt eller etiskt problem med att genomföra en huvudtransplantation.

- Förut diskuterade man om det var rätt att transplantera hjärtan. Nu har man gjort det och transplanterat alla andra organ också. Så vad återstår? Det är hjärnan.

- När jag träffade påven sa jag till honom att vad vi nu ska göra, är att vi ska transplantera människans själ.

Översatt och bearbetat av:

Charlotte Lindahl.

Transplantationer – detta har hänt

Lance Laytner , Edit International