Billigt solskydd – men livsfarligt

Experten: Använd bara grå-svarta glas när du kör

NYHETER

Snygga, färgglada - men trafikfarliga.

Tio procent av alla märkeslösa solglasögon är direkta trafikfaror, enligt en italiensk studie.

- Med färgade glas smälter trafikljusen ihop med bakgrunden, säger Anders Hedin, docent och ögonläkare på Akademiska sjukhuset.

Förra året köpte 26 miljoner italienare solglasögon. I regntäta Sverige betydligt färre.

Deformerar andra färger

Men gemensamt för de flesta glasögonbärare är att de struntar i att gå till en optiker utan köper "vanliga", märkeslösa solglasögon.

En färsk studie från italienska konsumentverket varnar nu för många av dessa standardglasögon.

- Det är inte priset utan färgen som avgör, säger Emanuele Piccari vid Certottica, Institutet för optiska produkter, till Aftonbladet.

Institutet godkänner och testar optiska produkter i Italien.

- Många av modeglasögonen har färgsubstanser som deformerar andra färger. Sedan kvittar det om det är Bennetton, Gucci eller den billigaste modellen.

Docenten Anders Hedin kallar det korkat att köpa färgade solglasögon. Färgade filter är direkt farliga för bilförare, menar han.

- Ett färgat glas tar bort en viss del av det vita ljuset. En gul, röd eller grön signal syns inte lika bra, trafikljuset tappar sin färg.

Hans råd är att undvika samtliga färger utom gråsvart.

- Eftersom personer med nedsatt färgsinne i Sverige får köra bil så gäller detta särskilt dem.

Kåre Rumar, pensionerad trafiksäkerhetsdirektör och expert på kombinationen syn och trafik, varnar för ännu en nackdel med modeglasögonen.

- Färgade glas gör också att man sämre ser en viss typ av klockor och instrument i bilen med så kallade flytande kristaller.

Hans råd till bilförarna är att hålla sig till glas i stället för lättrepad plast. Och att ta av solglasögonen på kvällen så fort de inte längre fyller sin funktion.

Viktigt att komma ihåg

Själv har han ett klassiskt par som han använder flitigt

Emanuele Piccari i solglasögonens Italien önskar att köparna kunde komma ihåg två saker:

- Bra solglasögon har dels den internationella CE-märkningen, dels en lapp för konsumenten med information om vilken effekt de har på olika strålar.

Britt Peruzzi