80 poliser skadade vid kravaller i Bradford

NYHETER

BRADFORD

80 poliser skadades vid våldsamma sammanstötningar mellan rasister och antirasister på lördagskvällen och natten till söndagen i den nordengelska staden Bradford.

Två personer knivhöggs vid kravallerna.

Bensinbomber och tegelstenar kastades, medan basebollträn och hammare användes som tillhyggen mot kravallpoliserna, uppgav myndigheterna. Två polishästar fick knivhugg.

Brinnande bilar och shoppingvagnar rullades fram mot poliserna och vanliga bilar kördes in i polisleden.

Polisen hävdade att de hundratals polismän, som satts in för att hejda folkmassans bärsärkagång, riskerade sina liv under sammandrabbningarna. En polischef uppgav att offentliga byggnader, butiker och andra lokaler demolerats.

Bråket var det senaste i en rad kravaller med etniska förtecken i norra England.

Förbjöd marsch

Den brittiske inrikesministern David Blunkett förbjöd tidigare i veckan högerextrema Nationella fronten att genomföra en marsch i Bradford, som har omkring 100 000 invånare av asiatiskt ursprung. Cirka 300 ungdomar, de flesta av asiatiskt ursprung, hade samlats på lördagseftermiddagen till ett möte som organiserats av Antinazistiska förbundet, sedan medlemmar av Nationella fronten antytt att de trots allt skulle hålla möte i staden.

Den i början lugna antinazistiska samlingen urartade när några vita män kom ut från en pub och började ropa rasistiska okvädningsord.

Bråket spred sig till näraliggande gator. När lugnet återställts sade sig polisen ha gripit 18 personer.

TT-DPA