Elpriset chockhöjs i dag

NYHETER

Elpriset chockhöjs redan i dag.

Först blir Vattenfall och Birka Energi, som ökar priset per kilowattimme med 18 procent.

Sydkraft och flera andra bolag väntas följa efter.

Här nedan hittar du listan på alla el-leverantörer i Sverige.

I dag väntas priset på el stiga på elbörsen. Vattenfall går nu ut och säger att man kommer att låta höjningen slå igenom direkt. Priset höjs med fem öre per kwh, vilket betyder 33,8 öre per kwh före skatt och moms.

Först att drabbas blir Vattenfalls tillsvidare-kunder, de som inte tecknat avtal om specialpris. Tillsvidare-kunderna utgör cirka en tredjedel av Vattenfalls cirka 800 000 hushåll kunder och består till stor del av privata små hushåll, skriver Dagens Nyheter.

”Stadig trend uppåt”

- Den senaste tiden har vi sett en stadig trend uppåt på elpriset. Vi måste ta igen ökningen. Som det är nu ligger vi back, säger Jan-Åke Karlsson, Sverigechef på Vattenfalls försäljningsavdelning, till tidningen.

Han flaggar också för att morgondagens höjning sannolikt följs av fler i sommar.

Med höjningen i dag har elpriset passerat nivån som gällde före 1999 års avreglering av elmarknaden, då priset låg på knappt 30 öre. Det senaste året har priset på el höjts 45 gånger, enligt DN.

Enligt Jan-Åke Karlsson liknar elmarknaden numera bensinmarknaden. Den nordiska elbörsen fungerar som spotmarknad och el köps och säljs till dagspris. Och enligt Vattenfall har den nordiska elbörsen på senare tid varit mycket turbulent.

Andra bolag följer efter

Vattenfall, Sydkraft och Birka Energi är störst på elmarknaden och har cirka 70 procent av marknaden. Företrädare för både Sydkraft och Birka Energi säger att man håller med Vattenfalls bedömning av marknaden och kommer att höja priset. Sydkraft börjar med 2,5 öre per kwh i augusti.

Alla elbolag håller dock inte med Vattenfall.

- Jag är förvånad över Vattenfalls höjning, säger Johan Öhnell, vd på Telge Energi till DN.

Han håller inte med om den ökningen av priset på elbörsen som Vattenfall ser.

Öhnell menar dock att det kan vara smart för mindre kunder att binda elpriset nu.

Här är alla el-leverantörer i Sverige

För två år sedan blev det gratis att byta el-leverantör. Men de stora bolagen är alltid dyrast och deras ettårstaxa kan vara sämre än de små bolagens tillsvidarepris, enligt Maria Röhl på Konsumentverkets tidning Råd och Rön.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM