Karadzic påstås vara gripen

NYHETER

Regeringen i Kroatien har beslutat gripa och utlämna misstänkta krigsförbrytare till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

Obekräftade uppgifter idag säger nu att förre serbledaren Radovan Karadzic redan har gripits.

Fyra ministrar avgick efter beslutet, som utlöst en regeringskris i Kroatien, uppger BBC.

Den serbiska säkerhetspolisen har redan gripit Karadzics säkerhetschef Dragan Bojec, uppgav polisen i Belgrad igår.

Bojec uppges ha blivit utfrågad om Karadzic. Bland annat har förhören gällt var den förre serb-ledaren befinner sig.

Enligt tidigare uppgifter som publicerats påstås Karadzic gömma sig i östra delen av Bosnien. Han var tidigare president i den av bosnienserberna självutnämnda Republika Srpska.

Karadzics tillgångar håller dock på att sina och han har svårt att betala de livvakter som skyddar honom från att gripas, uppgav nyhetsbyrån AP tidigare i veckan.

Enligt AP har Karadzic samlat på sig dokument som komprometterar förre presidenten Slobodan Milosevic och pekar ut Milosevic som ansvarig för övergreppen under kriget.

I dag uppger tyska nyhetsbyrån DPA att även Karadzic gripits av serbiska säkerhetspolis. Uppgiften har dock inte bekräftats av regeringen i Belgrad.

Karadzics hustru Ljiljana Zelen-Karadzic avvisade tidigare i veckan i en intervju med BBC påståenden om att hennes make var redo att överlämna sig till krigsförbrytartribunalen i Haag.

FN:s krigsförbrytartribunal väckte åtal mot Karadzic redan 1996 för brott mot mänskligheten i samband med kriget i Bosnien åren 1992-1995.

Efter gripandet av Slobodan Milosevic är Radovan Karadzic tillsammans med Ratko Mladic den mest eftersökte serbiske ledaren. Mladic var överbefälhavare i den självutnämnda serbrepublikens armé och kallades tillsammans med Karadzic för Milosevics värsta bödlar.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM