Antifascistiska grupper blir allt mer brutala

Klotter och skadegörelse vanligaste brotten

NYHETER

Antifascister står för allt grövre våld. Förra året tredubblades antalet anmälningar om misshandel. Det blir också vanligare med hot och ofredande, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt en rapport från den svenska säkerhetspolisen Säpo är klotter och skadegörelse fortfarande de vanligaste brotten som antifascister begår med hänvisning till sin politiska övertygelse.

Men våldet har ökat och blivit allt grövre redan innan kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg. Förra året rubricerades 230 anmälda brott som antifascistiska. Det kan jämföras med 93 brott året dessförinnan. Antalet misshandelsfall tredubblades i fjol från 12 till 37. Brott som riktades mot poliser fördubblades till 16 anmälningar och det blev vanligare med olaga hot och ofredande.

"Våldet har blivit hårdare"

- Våldet har blivit hårdare och vi har sett att antalet misshandelsfall har ökat. De utgör nu det tredje vanligaste brottet i genren, säger Ann Liljeberg, som varit med och skrivit rapporten, till Svenska Dagbladet. I anmälningarna beskrivs de misstänkta som ”Afa-sympatisörer”, ”autonoma” eller ”anarkister”.

För att ett brott ska rubriceras som antifascistiskt av Säpo ska det ha att göra med handlingar mot främlingsfientlighet, rasism eller vit makt-värderingar.

Under år 2000 blev bland annat en man i Salem knivskuren till döds. Han beskrevs som rasist och skinnskalle och antifascister greps för mordet.

Ökning i Linköping

Förra året utbröt också ett bråk mellan antifascister och meningsmotståndare i Vänersborg, varpå en grov misshandel, våldsamt upplopp samt våld och hot mot tjänsteman anmäldes. Vittnen till upploppet blev hotade av gärningsmännen.

Platsen där det så kallade antifascistiska våldet har ökat mest är Linköping. Där har till exempel Revolutionära socialister bildats som utbrytare från syndikalisterna. De låg bakom husockupationen förra våren.

- Vad vi kan se är att medelåldern ligger på 20 år och att det är flest killar som anmäls, säger Ann Liljeberg till Svenska Dagbladet.

Daniel Persson