Överens - om att vara oense

Partistyrelsen får reda ut turerna kring storbråket

NYHETER

Grälet mellan Göran Persson och Sten Andersson går till socialdemokraternas egen domstol.

Partistyrelsen ska nu avgöra tvisten.

Aftonbladet 6 juli.

I går pratade statsministern och den före detta utrikesministern med varandra på telefon. I en Ekointervju bekräftar Sten Andersson att positionerna är låsta.

- Vi är överens om att vi inte är överens på en del punkter. Vi är också överens om att följa partiets hederskodex som innebär att hamnar man i den här situationen för man frågan vidare till partistyrelsen, säger Andersson.

Grälet gäller två frågor.

Dels vilken Mellanösternpolitik Sverige ska föra. Sten Andersson har länge varit öppet kritisk mot Persson, som han menar är okunnig och driver en för pro-israelisk politik.

Dels vilken roll Sten Andersson som person ska ha i den svenska Mellanösternpolitiken. Göran Persson är mycket upprörd över att Andersson tagit egna initiativ genom att bland annat nyligen träffa Yassir Arafat utan att först kontakta regeringen. Sten Andersson kommer nu att lämna en skrivelse till partistyrelsen med anledning av bråket.

Enligt socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist är Anderssons egen roll i Mellanösternpolitiken inte en fråga för partistyrelsen.

- Det är en fråga mellan honom och regeringen. Han har inte fått något uppdrag av partiet.

- Jag har förstått att Sten Andersson vill ha en diskussion om Mellanösternpolitiken.

- Frågan har redan varit uppe flera gånger i partistyrelsen och det har alltid funnits en stark uppslutning bakom regeringens linje, säger Stjernkvist till Aftonbladet.

Detta har hänt i konflikten:

Tobias Brandel