Sexbrott drabbar barn

40 procent av offren är under 15

NYHETER

Blottning, våldtäkter, fotografering i sexuella poser.

Minst fyra av tio sexualbrott drabbar barn, visar en ny undersökning gjord vid Göteborgs universitet.

Majoriteten av gärningsmännen dömdes till korta fängelsestraff, skyddstillsyn eller böter.

Samtliga sexbrottsdomar i Västra Götalands län mellan åren 1993 och 1997 har undersökts vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Göteborgs universitet.

Resultaten överraskar även forskarna själva, skriver Göteborgs-Posten.

Av 496 domar var 203 av offren - det vill säga 40 procent - barn under 15 år.

- Dessutom är mörkertalet enormt. Många vågar aldrig anmäla brotten, kanske är siffran den dubbla, säger Anita Carlstedt, psykolog och en av dem som arbetet med undersökningen, till tidningen.

Korta fängelsestraff eller böter

I 42 av de 203 fallen dömdes gärningsmännen till hårda straff: 31 män dömdes till fängelse i minst två år och 11 män dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Majoriteten, 161 män, dömdes till kortare fängelsestraff, böter eller skyddstillsyn.

De granskade brotten innefattar alla former av sexuella övergrepp - allt från blottning till grova våldtäkter. I vissa fall har gärningsmännen filmat barn i sexuella poser, i andra har barnen tvingats titta på porrfilm tillsammans med förövaren.

De grövsta brotten begicks inom familjen.

Åldern för när gärningsmännen begick sitt första sexualbrott är mycket varierande, visar undersökningen. Den yngste var bara 12 år gammal medan den äldste var 79.

Nu ska gärningsmännens bakgrund studeras

Bara cirka åtta procent av gärningsmännen fick genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. I 27 procent av fallen begärde domstolarna en mindre omfattande undersökning, enligt GP.

Den nu presenterade undersökning kommer att få sin fortsättning, berättar Anita Carlstedt. Bland annat ska gärningsmännens bakgrund studeras, liksom vad som hänt med männen efter avtjänat straff.

- Internationella studier visar att många återfaller, speciellt om gärningsmännen inte får behandling, säger Carlstedt till GP.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM