19-åringen: – Jag kastade en sten

Åklagaren yrkar på utvisning för tysken

NYHETER

Under den första rättegången efter kravallerna i Göteborg erkände den åtalade, en 19-årig tysk man, att han kastat en sten mot polisen.

Åklagaren yrkar på utvisning för mannen.

Klockan 10 på morgonen inleddes den första i raden av rättegångar mot aktivister som protesterade mot EU-toppmötet i Göteborg i juni.

Av säkerhetsskäl hölls rättegången i tingsrättens säkerhetssal. Allt gick dock lugnt tillväga, och inga demonstranter syntes till.

Den åtalade är 19 år gammal och tysk medborgare. Han misstänks för våldsamt upplopp, och åklagaren anser att han kastat ett flertal stenar mot poliser under kravallerna i Göteborg.

Mannen har erkänt att han kastat åtminstone en sten, men hävdar att hans handlande inte var planerat eller organiserat.

Genom sin försvarare beskriver han det istället som att han ”rycktes med av den allmänna upphetsningen”. Han säger också att han ångrar sig djupt.

Åklagaren yrkar på att 19-åringen ska utvisas från Sverige.

19-åringen var en av de tre som skottskadades när polisen öppnade eld mot demonstranter vid Vasaplatsen fredagen den 15 juni. Mannen träffades i benet, men skadades inte allvarligt.

Som bevismaterial fick tingsrätten bland annat titta på en filmad sekvens där den man som åklagaren menar är 19-åringen kastar gatstenar.

Omkring 50 personer misstänks för brott efter upploppen i Göteborg.

Maria Saving