Kraftigt åskväder i Småland och Skaraborg

Telia: Svara inte om det ringer

NYHETER

GÖTEBORG

Ett kraftigt åskväder drog på måndagsmiddagen in över västra Småland och Skaraborg med översvämningar och åsknedslag som följd.

Och det var ytterst nära att ett gammalt ordstäv kom på skam.

I Kolvarp utanför Värnamo antändes en villa av ett åsknedslag, men elden kunde snabbt begränsas och släckas.

Det sägs att blixten inte slår ned två gånger på samma plats men här var det nära.

En knapp timme senare slog nämligen blixten ned i en villa bara några hundra meter från den första.

Också här kunde elden snabbt släckas, uppger Sveriges Radio Jönköping.

I Lundsbrunn i Götene slog också åskan ner och antände ett hus. Även där kunde elden släckas snabbt.

När åskvädret drog in över Värmland orsakade åsknedslag ett par mindre skogsbränder utanför Arvika och Hagfors.

I västra Småland orsakade ett kraftigt regn flera översvämningar i källare. I trakten kring Gislaved fick räddningstjänsten länspumpa ett 20-tal källare. I Skaraborg föll de kraftigaste regnen kring Skara där också flera källare översvämmades.

Koppla bort

De flesta vet att det inte är en särskilt god idé att ställa sig under ett träd, vifta med golfklubbor eller vara på sjön när åskan går. Men i dagens tekniktäta samhälle finns annat att tänka på: Telefoner, telefonsvarare, datorer, modem och faxar som måste kopplas bort.

Reparationerna kan annars blir dyrbara och garantin gäller nästan aldrig, varnar Telia, som varje år drabbas av skador för tiotals miljoner i sina nät.

- Om man bor i ett område med mycket luftledningar för el eller tele bör man tänka särskilt mycket på att skydda sin utrustning. Särskilt om man har apparater kopplade till både tele- och elnätet, som till exempel telefonsvarare, modem och faxar. De ger åskspänningarna en attraktiv väg att nå "jord" genom överslag mellan tele- och elledningarna, säger Leif Liljeblad på Telia Service.

Svara inte

Telias råd är att låta bli telefoner när åskan mullrar. Svara inte om det ringer! Det har hänt att blixten träffat människor som pratar i telefon.

Däremot går det bra att använda en mobiltelefon eller trådlös telefon. Men det är ingen bra idé att prata i bilen om telefonen är kopplad till en antenn på biltaket. Blixten når visserligen inte in i bilen, men smällen som uppstår vid ett nedslag kan göra dig döv.

TT