Leijonborg får stöd för omval

Valberedning oenig

NYHETER

STOCKHOLM

Lars Leijonborg omväljs som folkpartiledare, Marit Paulsen går in i presidiet och Jan Björklund flyttas upp ett pinnhål från andre till förste vice ordförande.

Det förslaget presenterade en oenig valberedning på måndagen vid en pressträff i Visby.

- Vi ville få slut på alla rykten om att Leijonborg inte har stöd och att valberedningen inte tror på honom, säger valberedningens ordförande Isa Halvarsson. Det har funnits en irritation över att vi inte kom till skott med frågan.

Valberedningen beslöt därför nyligen vid en telefonkonferens med tre röster mot två att nu föreslå omval av Leijonborg. Enligt tidigare planer skulle saken avgöras i augusti.

Stor majoritet

Men Eva Bertz, Malmö, och Lennart Rydberg, Stockholm, säger i en reservation att den demokratiska processen bör fortsätta, "särskilt med hänsyn till folkpartiets utsatta läge". Ett flertal länsförbund har inte haft beslutande sammanträden i frågan.

Isa Halvarsson är ändå säker på att ha en stor majoritet med sig. Hon säger att minst 18 länsförbund vill omvälja Leijonborg.

Själv har hon dock fått nog av att leda valberedningen och vill inte omväljas vid landsmötet i Lund i oktober.

Förslaget innebär alltså att EU-parlamentarikern Marit Paulsen, som var röstdragande i EU-valet 1999, går in i partipresidiet efter avgående Eva Eriksson. Men hon övertar inte Erikssons plats som förste vice utan efterträder Björklund som andre vice. Paulsen säger nej till att bli förste vice.

Paulsen är kritisk

Paulsen är kritisk till processen inom partiet. Hon menar att de som ville byta partiledare borde ha tagit upp frågan vid partiets kommunkonferens i Göteborg i våras.

Jan Björklund, som internt har förts fram som motkandidat, kallar förslaget klokt.

- För mig har det aldrig varit aktuellt att kandidera mot Lars Leijonborg, försäkrar han.

Leijonborg hoppas för sin del att processen nu är avslutad.

- Då en stor majoritet ute i landet stöder förslaget blir det lättare för mig att agera utåt, säger han. Det står klart att

jag har ett hyggligt stöd internt.

Han tillägger att han aldrig haft planer på att hoppa av:

- Blir man upphetsad av turbulens ska man inte vara ledare för folkpartiet. På den här nivån blåser det.

Enligt Halvarsson vill Uppsala länsförbund i första hand ha Björklund som partiledare. Göteborg vill ha tillbaka Bengt Westerberg, och tre förbund föreslår förre partisekreteraren Peter Örn. Två av dessa vill i andra hand ha Leijonborg och det tredje vill ha Björklund.

Stockholms län har inte svarat valberedningen, men enligt riksdagsledamot Helena Bargholtz finns det en majoritet där för Leijonborg.

Lillemor Idling/TT Lillemor Melsted /TT