Milosevic: Jag mår bra och är oskyldig

NYHETER

- Jag tänker inte ta livet av mig.

Slobodan Milosevic hälsar via en advokat att han mår bra och att han är oskyldig.

Foto: AP REUTERS
säkerhetspådrag Bevakningen kring Slobodan Milosevic är stor eftersom krigsförbrytartribunalen fruktar att expresidenten tänker ta sitt liv. Det försäkrar nu Milosevic att han inte alls tänker göra.

Expresidenten har tidigare sagt att han hellre dör än ställs inför rätta i Haag. Till detta kommer att båda hans föräldrar tog livet av sig. Därför tar krigsförbrytartribunalen inga några risker.

Klagade över sömnsvårigheter

I går när Milosevic under två timmar träffade en jurist var det under stort säkerhetspådrag i en särskild flygel på fängelset utanför Haag.

- Milosevic vill att världen ska veta att han mår bra. Han tänker inte ta livet av sig, sade juristen Cristopher Black till AP.

Han bevakas dygnet runt av en kamera. När han klagade över sömnsvårigheter i den helt upplysta cellen gick man dock till slut med på att bara hålla lampan på toaletten tänd nattetid.

Expresidenten, som är jurist i botten, tänker sköta sitt eget försvar.

- Jag är stolt över allt jag gjorde för mitt folk och för mitt land, jag är den moraliska vinnaren, lät Milosevic hälsa via advokaten.

"Sök förbrytarna i Natos högkvarter"

Han anser fortfarande inte att en rättegång i Haag är giltig eftersom domstolen inte utsetts av FN:s generalförsamling. Och fortsätter att hävda sin oskuld.

- Jag utnyttjade bara rätten som alla medborgare har att försvara sitt land. Om ni letar efter krigsförbrytare är inte den rätta adressen Scheveningen, utan Natos högkvarter.

Milosevic berättade också att han vill slippa sin isolering och blandas med de andra 38 fångarna på fängelset.

Jessica Ritzén