Semestra i stan - utan en krona

1 av 7 | Foto: MATS STRAND
Titiyo
NYHETER

■ ■ Mycket semester kvar i slutet av pengarna? Regnet kanske öser ner och barnen vill ha underhållning. Bada känns uteslutet. Det finns hopp - Aftonbladet guidar till nöjes- och kulturlivet i Stockholm. För panka.

■ ■ Det behöver inte vara dyrt att roa sig eller njuta av lite kultur. Stockholm har ett rikt utbud av gratis aktiviteter. Här är ett axplock.

Konserter

Gratis konserter är alltid trevligt. I Kungsträdgården kommer en rad artister att uppträda under sommaren:

Sverige uppträder 17/7 19.00, Titiyo står på scen 24/7 19.00, Papa Dee spelar 31/7 19.00. Dessutom blir det jazzlegender till lunch med "Tompa & Ståt". Tiden är 12.15 den 11, 18 och 25/7.

Museer

De har i vissa fall gratis inträde en dag i månaden. Ring och kolla! Vasamuseet har till exempel trädgårdsvisning med tema läkeväxter. Trädgården, med anor från 1600-talet, visas varje dag klockan 13.

Kyrkor

De ordnar lunchkonserter och köruppträdanden. Program brukar finnas uppsatta utanför kyrkorna.

Teater

Parkteatern har ett späckat program i sommar. På olika gräsmattor och sluttningar ges gratis musik och teater. Program finns att hämta på till exempel Kulturhuset. Bland annat ges:

"You"ll see KoKo the bird girl". Sara Lindh sjunger Tom Waits.

"Resor med moster Augusta" av Graham Greene med Bo Samuelsson, Lasse Petterson och Tomas Wijkmark.

"Enough rope". Sara Jangfeldt spelar Dorothy Parker.

"Split vision". Dansföreställning av Kenneth Kvarnström.

Konserter med Rikard Wolff.

Riksdagshuset

Maktens boning är värd att besöka. Gratis guidad visning klockan 11.00 (svenska), 12.00 (svenska, engelska, tyska), 14.00 (svenska, engelska) och 15.30 (svenska).

Bibliotek

De har ofta utställningar och aktiviteter för barnen. Dessutom kan det finnas videofilmer och CD-skivor som lånas ut gratis.

Konst

Gallerierna har mängder av konst som är nydanande och gratis - i alla fall att titta på. Det är fullt tillåtet att mingla in på vernissage objuden. Dessutom kan det finnas chans att prata med konstnären personligen och det kan ju bli en anekdot att berätta om tio år när densamme är upphöjd till skyarna.

Kulturhuset

Kulturhuset har ett stort bibliotek med massa tidningar. Under juli har Lava stängt, men öppnar igen i augusti.

Där är fritt inträde och aktiviteter av det kreativa slaget.

Bland utställningarna är det gratis att se Konsthögskolans och Konstfacks installationer som finns utplacerade i hela huset. Dessutom finns utställningen "Showers" i Gången.

I Serieteket ställs teckningar av Jason och Frode Øverli ut i "En riktig norgehistoria!".

Om mamma och pappa vill gå och se Jens Assurs fotoutställning kostar det 30 kr, för barnen är det gratis.

Motion

Tai Chi och Campoeira (afrikansk krigsdans) utövas på gräsmattan utanför Folkens Museum Etnografiska. Det är gratis att vara med och tiderna är lördagar 14.30 för Tai Chi och söndagar 14.30 för Campoeira.

Känner du för att gympa har Friskis&Svettis gratis gympapass runt om i Stockholm med omnejd. Kolla i dagstidningen efter annonser om tider och platser.

Biografer

"Kort o gratis" på Zita. Underbart är kort, heter det ju. På biografen Zita visas en gratis kortfilm varje dag klockan 18.30.

Övrigt

Många saknar Vattenfestivalen. I dess plats finns i stället "Sommar 2001" med dans, musik och pyssel. Det blir aktiviteter både i Kungsträdgården och Kulturhuset. Mellan 11 och 19/8.

Lina Pihl