Han ska höras om mordet på Julia

Psykiskt sjuke 15-åringen i Höganäs förhörs om fler brott

1 av 2 | Foto: kai rehn
mördarens kram 15-åringen kramar om en klasskamrat till den mördade flickan under en minnesstund. Det var innan misstankarna riktats mot 15-åringen.
NYHETER

MALMÖ

15-åringen som slog ihjäl en 13-åriga flicka i Höganäs är så psykiskt störd att det finns risk för att han begår fler allvarliga brott.

- Vi kommer att undersöka om han även har med det två år gamla mordet på Julia att göra, säger spaningsledare Börje Sjöholm.

Den 15-årige pojken hade sannolikt inget klart motiv när han slog ihjäl sin skolkamrat med en sten i ett strövområde i Höganäs den 8 maj i år.

Den rättspsykiatriska undersökningen är klar. Överläkare Bertil Frisdal slår fast att 15-åringen har en allvarligt psykisk störning och att det var under påverkan av den som han dödade flickan. Han konstaterar att det finns risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

- Gudskelov att han är sjuk, säger hans advokat Tom Peyron. Det var den enda rimliga förklaringen till vad han gjort.

- Det innebär förmodligen att han nu också kommer att höras om mordet på Julia för ett par år sedan.

Spaningsledare Börje Sjöholm bekräftar att polisen kommer att "titta på" om 15-åringen också kan vara Julia mördare.

- Det finns så många likheter i fallen, konstaterar han. Men man får inte glömma att pojken inte ens hade fyllt 13 år när Julia mördades.

Julia Oltenau hittades svårt misshandlad i en trädgård i Höganäs den 2 december 1998. Dagen efter avled hon utan att återfått medvetandet.

Pelle Tagesson