- Jag såg att stenen inte träffade någon

19-åringen inför rätta för våldsamt upplopp vid EU-toppmötet

NYHETER

GÖTEBORG

På polisens film en högljudd, aggressiv stenkastare med solglasögon och uppdragen kapuschong.

I säkerhetssalen en blek, gänglig tonåring som kommer haltande på kryckor efter skottskadan - och som ler åt åklagarens frågor.

Nu har rättegångarna efter kravallerna vid EU-toppmötet startat.

Foto: ANDERS DEROS
42 misstänkta Det juridiska efterspelet till kravallerna i Göteborg 14-16 juni omfattar än så länge 42 misstänkta. Men parallellt med rättegångarna som påbörjades i går fortsätter polisen att försöka identifiera fler demonstranter från foton och videofilmer.

Först att ställas inför rätta är en 19-årig tysk nybakad student, åtalad för våldsamt upplopp.

I går fick han tillfälle att återse sina tillresta föräldrar och två systrar och säga ett snabbt:

- Hallå!

Han fick också höra hur en av de utsatta piketpoliserna upplevde situationen på Vasaplatsen den 14 juni. Hur hans grupp om fem fick gå i "igelkottsförsvar" mot 100-200 demonstranter som polismannen konsekvent kallade "terrorister".

Lätt val

- I det vardagliga arbetet går det ibland att diskutera om den insats man gjorde var den bästa. Men i det här fallet fanns det inga alternativ, sa piketpolisen.

- Valet mellan att hamna i terroristernas våld och att skydda sig själv och min kollega var lätt. Jag var tvungen att använda mitt tjänstevapen.

En av hans kollegor hade då blivit liggande livlös med hjälmen tre-fyra meter därifrån. Samtidigt haglade stenar och flaskor.

Själv sköt han först ett varningsskott och tog sedan sikte mot den 19-åring som sköts i bröstet. Men en annan polis sköt sekunden innan.

19-åringen, som skottskadades i ena benet, berättade att han kommit till Sverige på semester för att fiska. Och demonstrera.

Träffade inte

Han erkände utan omsvep att han kastat sten.

Hur långt kastade du den tror du? frågade åklagaren.

- Jag såg att stenen inte träffade någon, svarade 19-åringen leende. Den var så tung att den inte kom längre än 10 meter.

Orsaken till att han var med i attacken mot poliserna förklarade han också:

- Det såg ut som om polisen ville spärra av hela området och avsluta hela arrangemanget. Jag rycktes med impulsivt. Jag överreagerade antagligen.

Åklagaren yrkade på fängelse i två-tre år med förbud att återvända till Sverige medan försvarsadvokat Claes Östlund ansåg att en månad är tillräcklig. Dom avkunnas om en vecka.

Anders Johansson