Blomsterhav mot graffiti

Varje år planteras 30000 växter

NYHETER

VÄSTERVIK

Ingen klottrar och förstör i Västervik på sommaren.

- Det beror på blommorna, säger stadsträdgårdsmästaren Jan Dahlin, som förvandlat Västervik till den vänliga blomsterstaden.

Foto: PONTUS TIDEMAN
30 000 växter i stan Jan Dahlin, stadsträdgårdsmästare i Västervik, och hans medarbetare skapar varje år ett blomsterhav i Västervik.

Det händer att bilar och turistbussar fångas upp av en stor blomsterrondell utanför Västervik, åker flera varv för att fotografera prakten och sedan av bara farten fortsätter den blommande gatan in mot stan.

Lönsam satsning

Precis som Jan Dahlin räknade ut när han som ny stadsträdgårdsmästare i Västervik för tio år sedan gjorde upp en blommande lönsamhetskalkyl.

- Vi är ett naturälskande folk, sjunger in sommaren med "Den blomstertid nu kommer" och flyr stadens asfaltsdjungel, säger Jan Dahlin. Då är det kommunalpolitiskt klokt att flytta in blommorna till stan.

I dag sätter stadsträdgårdsmästaren Jan Dahlins trogna parkjobbare ut 30 000 växter runt om i kommunen. I lust och fägring stor.

Turister fotograferar

Turister med kameror på magen surrar kring blommorna som humlor och bin. Birgitta Wiklund från Halmstad riktar objektivet mot en violett daggsalvia.

- I Västervik målar man bloms

termotiv med kameran, säger hon.

Hiphoparen Håkan Johansson bromsar sin skatebräda med en sladd och visar fingret mot en polare som föreslår att de ska slå till med färgpytsarna mot en viss vägg i natt.

- Ingen jävla graffiti så länge stan blommor, hajar"u!

- Även ungdomen tappar den aggressivitet som slår över i förstörelselusta. Eller vad det beror på att klotter och vandalisering knappast förekommer i Västervik på sommaren, säger Jan Dahlin.

Han har räknat ut att bloms-

tersatsningen kostar 21 kronor per invånare i Västervik.

- Vi får mycket för pengarna, konstaterar kommunalrådet Anita Bohman (s) där hon sitter och njuter första semesterdagen framför en urna med rosa sommarmalva och sammetsblomman tagetes på Blomstertorget.

Arne Reberg