Hej Sverige – nu kommer vi snart

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
HÖGT TEMPO De polska läkarna har handplockats för att börja jobba på vårdcentraler och sjukhus runt om i Sverige. Men först får de intensivutbildning i svenska. På åtta månader läser de in två års svenska. Familj och vänner träffar de bara på helgerna.
NYHETER

WARSZAWA

De är de önskade.

Klassen i det nyrenoverade klassrummet består av idel specialistläkare. Alla handplockade av svenska landsting.

Till hösten ska de kunna svenska så pass bra att de kan börja jobba på vårdcentraler och sjukhus runt om i Sverige.

Varma solstrålar tränger igenom de gallerförsedda fönstren i klassrummet. Tankar på sommar och semester är dock långt borta. Luftkonditioneringen svalkar den djupt koncentrerade klassen.

Det är andra veckan de läser svenska.

”Här är en sjö”, säger läraren Kerstin Espling och pekar på Sverige-kartan vid whiteboardtavlan. Hon pratar enbart svenska: ”Vad är Vänern och Vättern?”

– Sjö..ar... försöker de församlade och tittar febrilt i sina anteckningar.

Dagens lektioner handlar om plural.

”Ett skåp, flera...?”

– Skap! svarar klassen snabbt.

Uttalet av svenskans tre extra bokstäver är inte lätt.

Medelåldern ligger mellan 30 och 40 år. De flesta pratar redan ett eller två språk utöver polska och har en gedigen utbildning bakom sig.

– Jag har aldrig haft så snabba elever. De är otroligt ambitiösa. Först har de lektioner hela dagen, sen går de hem och jobbar fyra timmar med olika övningsuppgifter, säger Kerstin Espling imponerad.

Träffar familjen – men bara på helgen

Hon arbetar normalt med svenska för invandrare på Blackebergs vuxengymnasium i Stockholm och menar att förhållandena måste vara optimala för att kunna läsa in två års svenska på åtta månader.

Skolan är belägen i Vilanow, ett lugnt bostadsområde en bra bit utanför huvudstaden. Här får läkarna ett eget rum i någon av skolans lägenheter under veckorna. Först till helgen träffar de familj och vänner. Allt för att få total koncentration på studierna.

Klarar läkarna inte det obligatoriska språkprovet är pengarna kastade i sjön. Av det femtiotal läkare som deltog i det första Polen-projektet klarade 45 svenskprovet och är nu i Sverige för ett halvårs provtjänstgöring.

Det är minimum för att få svensk läkarlegitimation.

Egentligen tillåter inte Sverige arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Men svenska arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, hjälper de arbetsgivare som vill rekrytera personal från ett så kallat ”tredje land”.

I det här fallet har de sett till att förlänga läkarnas arbetstillstånd från arton månader till tre år.

– Med tanke på hur lång tid språkutbildning och provtjänstgöring tar lönar det sig inte med kortare anställningar, säger Håkan Petersson, personalchef på landstinget i Kalmar som startade Polen-projekten.

Normalt krävs ett halvår för en utländsk specialist att sätta sig in i systemet och bli självgående. Ytterligare två år brukar behövas för att kunna arbeta som självständig distriktsläkare.

Fick över 2 000 svar

Idén till projekten fick han då han hörde om den stora arbetslösheten bland polska läkare. För att testa intresset för jobb i Sverige annonserade han i polska läkartidningen och en rikstäckande dagstidning. Gensvaret var överväldigande.

– Första gången fick vi över två tusen svar. Andra gången ställde vi krav på att de var färdigutbildade specialister och skrev vilka vi behövde, berättar Håkan Petersson.

Ytterst få var arbetslösa. Skälet till att man sökte var i stället möjligheten att utvecklas, bra arbetsvillkor och inte minst lönen.

En vanlig läkarlön i Polen är cirka 3 000 kronor i månaden. De flesta tvingas därför har två tre extrajobb. I Sverige får de 25 000 kronor i månaden för att provtjänstgöra.

Av de 332 kompletta ansökningar som kom in gallrade man via språktester, provlektioner och intervjuer ut 63 läkare.

”Kul med ett äventyr”

En av dem var Joanna Mirowska, 33, narkosläkare från Zabrze i södra Polen.

– Det skulle vara kul med något nytt, ett äventyr, förklarar hon på knagglig svenska men övergår till engelska och berättar att hon varit i Sverige på semester tidigare och tyckt det var vackert.

Hennes sambo är språklärare och följer med på köpet.

I april var de utvalda över till Sverige för att se sina blivande arbetsplatser i Uppsala, Sörmland, Dalarna, Västmanland och Gävleborg.

Joanna åkte till regionsjukhuset i Eskilstuna liksom Wojciech Dyzyrski. Han är neurolog och har de senaste femton åren arbetat på regionsjukhuset i Gdansk.

– Vården är så bra organiserad i Sverige, säger han och berättar att han varit på kurs i Uppsala tidigare.

Han tror också det är bra för den 10-åriga sonen att få bo i Sverige och lära sig svenska. Om de stannar för gott har dock han och hustrun inte diskuterat.

– Det får vänta till efter de här tre åren, säger han och är inte fullt så entusiastisk över den organiserade rekryteringen.

– Våra politiker tror vi har ett större överskott på specialister än vi verkligen har, säger han och är rädd att Polen dräneras på kompetens och hamnar i samma sits som Sverige om några år.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM