Gravida med komplikationer kan skickas till Finland

Landstingsråd: ”Helsingfors ligger inte så långt bort”

NYHETER

Blivande mammor med komplicerade graviditeter eller riskfyllda förlossningar kan skickas utomlands – till Finland eller Norge – för att föda sitt barn.

Orimligt, tycker en överläkare på Danderyds sjukhus.

- Helsingfors ligger inte så rasande långt bort, säger sjukvårdslandstingsråd Stig Nyman (kd) till aftonbladet.se.

Förlossningskrisen i Stockholm tycks bara bli värre. Sedan tidigare händer det att blivande mödrar skickas till andra svenska städer när deras barn ska födas.

Men nu står det klart att blivande mammor i Stockholm vars barn riskerar att födas mycket för tidigt kan hamna längre bort än Gävle eller Västerås.

Mycket längre bort.

- Jag har tvingats säga till kvinnor som ligger inne för en komplicerad graviditet att om de tvingas föda inom den närmaste tiden så måste de skickas till Helsingfors, säger överläkaren Margareta Nyman på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus till Dagens Nyheter.

Nyförlösta skickas hem efter sex timmar

I fredags införde just Danderyds sjukhus en regel om att nyförlösta mödrar kunde skickas hem bara sex timmar efter förlossningen.

Att skicka hem en frisk mamma med ett friskt barn är dock inte hela världen, tycker Margareta Nyman. Då är det värre att en kvinna som är sjuk, orolig och riskerar att få en komplicerad förlossning ska skickas iväg - kanske till ett annat land.

- Det är orimligt att behandla dessa kvinnor så, säger hon till DN.

Nordiskt samarbete

Sjukvårdslandstingsråd Stig Nyman (kd) säger till aftonbladet.se att det finns ett etablerat samarbete mellan experter på neonatalvård i bland annat Stockholm, Helsingfors och Oslo.

- Inom en timmes flygresa från Stockholm finns norra Europas främsta expertis på området. Det är bara naturligt att man söker varandras hjälp när någon är tungt belastad, säger Stig Nyman.

Om det inte finns tillräckligt många kuvösplatser eller tillgänglig personal till ett för tidigt fött barn i Stockholm kan det därför hända att mamman skickas utomlands.

- Det här är inte så konstigt egentligen. Helsingfors ligger inte så rasande långt bort.

Stig Nyman kallar systemet för "att samverka om resurserna". Han vet dock inte i hur många fall denna samverkan har utnyttjats.

I vilket fall som helst kan blivande mödrar i Stockholm lugnt luta sig tillbaka, enligt Stig Nyman. De kan vara övertygade om att de får god vård.

Även om den vården finns utomlands.

Maria Saving