Maskerad polisman nyckelvittne mot danskar

Alla sju nekar till brott

NYHETER

GÖTEBORG

Vittnesmålet från en polisman som varit maskerad till aktivist spelar huvudrollen i den andra av rättegångarna som bildar efterspel till EU-toppmötet.

- Han är den ende som kan berätta att de sju åtalade är skyldiga, säger åklagaren Bengt Landahl.

På tisdagen inleddes rättegången mot sju danskar i åldern 19-27 år, varav en kvinna, som ställs till ansvar för våldsamt upplopp mot polisen i Vasaparken i Göteborg under toppmötets första dag. Enligt åtalet har de organiserat stenkastning mot ridande polis vid 13-tiden denna eftermiddag.

Den ridande styrkan hade till uppgift att "rensa parken", eftersom polisledningen fruktade att ett anfall skulle komma därifrån mot de poliser som bevakade det omringade Hvitfeldtska gymnasiet.

- Mellan 300 och 400 personer befann sig i parken. En del av dem bröt upp gatsten och även marktegel, och bröt grenar från buskar att ha som påkar, beskrev åklagaren för Göteborgs tingsrätt.

Förnekar brott

Alla de sju danskarna medger att de befann sig i Vasaparken vid den aktuella tiden, men förnekar att de gjort något brottsligt. Fem av dem förhördes på tisdagen. De två återstående ska förhöras under onsdagen.

På onsdag eftermiddag kommer också det vittnesförhör som är nyckeln i denna rättegång.

- En polisman, som var maskerad för att smälta in bland aktivisterna, har sett de åtalade leda arbetet med att få

fram och kasta gatsten och tegel mot ridande polis, säger åklagare Bengt Landahl.

- Sedan hörde han någon i gruppen säga "kom, vi måste gå". Polismannen följde efter de åtalade till ett kafé i närheten, där de kunde gripas. Han såg att ingen person lämnade gruppen eller anslöt sig till den, hävdade åklagaren i sin inledande framställning.

Hungriga och törstiga

Den förklädde polismannen blev själv gripen av kollegor medan han utförde sitt uppdrag.

Åklagaren anser att de sju danskarnas aktion var planerad och förberedd, och därför kan beskrivas som "synnerligen allvarlig".

De fem åtalade som förhördes under tisdagen påstår att de inte kastat sten själva, även om några sett stenkastning förekomma, och att de var och en för sig lämnade parken för att situationen där var obehaglig, och för att de var hungriga och törstiga.

Rättegången var tänkt att avslutas under onsdagen, men kommer med all sannolikhet att ta ytterligare en dag.

Micke Larsson/TT