Vanliga naturläkemedel skadliga vid operationer

Patienter inte medvetna om riskerna med vitlök, ginseng och johannesört

NYHETER

Patienter som tar naturläkemedel som vitlök, ginkgo och ginseng riskerar att blöda kraftigt vid operationer, sade amerikanska forskare på tisdagen.

Enligt en rapport som sammanfattade tidigare studier kan de populäraste naturläkemedlen växelverka med läkemedel som ges vid operationer och motverka att blodet koagulerar eller öka bedövningen. Naturläkemedel kan vara skadliga även om de tas flera dagar före operationer.

Vitlök, ginkgo och ginseng kan orsaka blödningar om de kombineras med mediciner som vanligtvis används vid operationer. Ginseng kan ytterligare sänka låga blodsockervärden, kavapeppar och vänderot (valeriana) kan förstärka effekten av bedövningsmedel och johannesört kan skynda på metabolismen.

Patienter och läkare var ofta inte medvetna om riskerna och många patienter drar sig för att berätta att de använder naturläkemedel för sina läkare, enligt rapporten. En tredjedel av de opererade tog något av de åtta naturläkemedel som ingick i rapporten, men 70 procent berättade det inte för sina läkare.

Rapporten, som publiceras i det amerikanska läkarsällskapets tidning, sammanfattade slutsatserna i studier på temat som gjorts efter 1966. För bedömningen stod anestesiläkaren Michael Ang-Lee vid Pritzker School of Medicine som tillhör Chicagouniversitetet.

TT-Reuters