- Byt inte namn på mitt Ödeshög

Klas Ingesson tar strid för sin gamla hemkommun

NYHETER

ÖDESHÖG

Ska Ödeshög byta namn till Alvastra?

Här står en för och en emot namnbytet.

Mot: fotbollsproffset Klas Ingesson.

För: sossepolitikern Madelaine Vilgren.

Foto: JOHANNA PETERSSON
underkänner Alvastra Fotbollsproffset Klas Ingesson vill inte att hans gamla hemkommun Ödeshög ska byta namn till Alvastra. Madelaine Vilgren (s) tycker Ödeshög ligger tungt i munnen och att ett namnbyte vore på sin plats.

Aftonbladet för ihop de båda kombattanterna. Solen går ner över slätten och färgar Omberg röd. På den välputsade vägskylten står det klart och tydligt: "Ödeshög".

Frågan är hur länge till?

Ingesson och Vilgren står på var sin sida om skylten:

- Vad f-n ska ni göra med mitt Ödeshög, säger Ingesson.

- Vi vill ha en debatt, säger Vilgren, och namnet Ödeshög som centralort ska vara kvar. Det är kommunnamnet vi vill ha en debatt om. Och om det blir ett byte ska det först förankras hos alla som bor i kommunen.

Fördömer namnbytet

Klas "skogshuggaren från Ödeshög" Ingesson är känt fotbollsproffs som gjort namnet Ödeshög känt i Europa. Han fördömer namnbytet:

- Det finns viktigare saker att ta itu med i den här kommunen än namnet.

Han nämner bland annat turism och företagande som viktiga frågor:

- Inte får vi fler som flyttar hit för att kommunen byter namn till Alvastra, slår han fast.

Namnbytet har diskuterats sen kommunsammanslagningen på 1960-talet. Madelaine Vilgren (s) har suttit i kommunstyrelsen sedan 1998, men fick tanken om namnbytet i våras. Hon har pratat med olika partier om förslaget, men ännu inte förankrat idén.

Ödeshögs företagarförening nappade och vill gärna komma bland de första i alfabetet genom att byta ut Ödeshög mot Alvastra. Dessutom tycker företagarföreningen att "hög" skulle kunna förknippas med knark samt att ordet "öde" är inte heller är så roligt.

- Såna paralleller drar inte jag, skrattar Madelaine Vilgren, men när jag reser ute i landet och pratar vet inte folk var Ödeshög ligger. Trots all reklam Klas har gjort för sin kommun.

- Men de vet var Alvastra kloster och Omberg är.

"Varför ska vi byta "

Klas Ingesson står på sig.

- Varför ska vi byta namn? Kommunen har hetat Ödeshög i många herrans år. Och det är helt vansinnigt att dra paralleller mellan "hög" och droger som företagarföreningen gör.

Många motståndare till namnbytet tar, precis som Klas Ingesson, upp de historiska motiven som ett argument mot en ändring.

Platsen nämns i dokument redan från 1300-talet och vägkorsningen i Ödeshög har i alla tider varit en viktig handelsplats.

- Jag tycker inte att namnet är fult, säger Madelaine Vilgren, men det ligger tungt i munnen. Och nu när vi ligger på nätet heter vi Odeshog och det är ändå långt från ursprunget.

Ulla-Lene Österholm