De varnar för en ny hiv-epidemi

1 av 2
Sprider sig snabbare än någonsin Erika Spångberg, sköterska, Katarina Gyllensten, läkare, och Stefan Lindbäck, läkare, är oroliga för en ny epidemi bland Stockholms sprutnarkomaner. Den obotliga smittan sprider sig snabbare än någonsin tidigare.
NYHETER

En hiv-epidemi har brutit ut bland Stockholms sprutnarkomaner.

Hittills i år har tre gånger så många nysmittade upptäckts som under hela förra året.

- Förr var alla försiktiga, men nu skiter de i risken, säger hiv-positiva Peter, 43.

Under hela förra året registrerades åtta nysmittade fall av hivsmittade sprutnarkomaner. Hittills i år har 25 nysmittade anmälts.

Nästan alla bor i Stockholmsområdet.

- Det är många nya fall på väldigt kort tid och då gäller det att agera i tid, säger Stefan Lindbäck, överläkare på hiv-mottagningen vid Huddinge Universitetssjukhus infektionsklinik, som tar emot närmare hälften av landets hiv-positiva narkomaner.

Saknar fast adress

Samtliga nysmittade är sprutnarkomaner. Många av dem saknar fast adress.

Under lång tid har läkarna sett resurserna till missbrukarvården krympa. De befarar att de nu ser resultatet.

Antalet narkotikamissbrukare som hivtestas har minskat drastiskt.

På länets tre häkten ges bara möjlighet att testa sig om de intagna själva ber om det. Många behandlingshem har lagts ner och eftervården får allt mindre pengar.

Hivmottagningen har därför, i samarbete med Beroendecentrum Syd, startat ett projekt för att kartlägga missbrukarnas situation tiden innan de smittades. På så sätt hoppas man få reda på hur smittan kan spridas så snabbt och hitta ett sätt att stoppa den.

Flest män nysmittas

Vad studien hittills visat är att övervägande delen av de nysmittade i år är män. Samtliga är i åldern 30-49 år. Sannolikt har alla smittats genom sprutdelning.

Det faktum att många är hemlösa försvårar behandlingen eftersom bromsmedicinerna med tiden blir verkningslösa om de inte tas regelbundet.

- Det har visat sig vara avancerade narkomaner som hållit på i många år och alltid skyddat sig förut. Nu verkar det som att de inte gör det längre, de kanske inte orkar bry sig längre, säger läkare Katarina Gyllensten.

Hennes farhågor bekräftas av Peter. Han smittades genom sprutdelning i början på 1980-talet.

- Jag visste inte vad hiv var då. Sen fick jag beskedet och allt rasade. Nu är alla mer destruktiva och delar på sprutor. Det är ett jädra liv man lever, "fixen" är enda belöningen, säger han.

Peter är hemlös och har försörjt sig på brott i 24 år. Han har bott i bilar, tält och trappuppgångar. Alla pengar har gått till droger.

Har varit drogfri i perioder

Nu sitter han på Storboda-anstalten för att han vanemässigt kört bil olagligt. Han har haft drogfria och ordnade perioder i sitt liv. Och vill tillbaka dit.

På lördag har han avtjänat sitt straff. I dag ska han träffa socialtjänsten och förbereda sig för verkligheten.

- Men jag tror inte att de kan göra nåt. Det blir väl det gamla vanliga, jag tror jag hinner tillbaka hit innan jag får hjälp med en bostad.

25 nya fall i år

Fatima Johansson