”Jag har aldrig blivit utskälld”

John Pohlman framröstad till Sveriges bästa meteorolog

NYHETER

John Pohlman håller fortfarande. Med pensionsåldern inne har han blivit framröstad till Sveriges bästa meteorolog.

Foto: andre de loisted
sveriges bäste meteorolog John Pohlman njuter av solen på Österlen – och av ha blivit framröstad till Sveriges bäste meteorolog av Aftonbladet.se:s läsare.

Över 8 000 personer har deltagit i omröstningen på aftonbladet.se. Var tredje tycker att John Pohlman är bäst.

1. Du är på ditt sommarställe i Kivik. Hur är vädret på Österlen?

- Det är växlande. Lite sol och lite moln. Det mest positiva är att det är så varmt i vattnet. Hanöbukten är känd för sitt kalla vatten, men nu är det över 20 grader.

2. Hur tror du att vädret blir resten av sommaren?

- Jag har semester, men jag hoppas att det blir blandat. Lite sol och lite regn. Jag tror att både natur och människor mår bäst av det. Idealisk temperatur är väl runt 25 grader.

3. Brukar du kallprata om väder?

- Ja, men jag slipper alltid inleda samtalet. Men visst är det ett bra ämne och något som intresserar människor.

4. Tittar du på vädersändningar när du är ledig?

- Om jag ändå tittar på tv sitter jag kvar och ser på vädret. Men jag sätter mig inte bara för att se på det. Jag försöker hålla mig neutral till vädret när jag inte arbetar.

5. Pohlman har blivit ett begrepp. Folk säger att de ska titta på Pohlman när de ska se på väderleksrapporten. Vilka reaktioner möter du från okända människor?

- Folk blir överraskade när de ser mig och känner sig nästan tvingade att säga något. Jag kommer ju hem till dem varje kväll. De frågar hur vädret ska bli, men jag har aldrig blivit utskälld.

6. Kan man lita på dig - hur säkra är prognoserna egentligen?

- Enligt SMHI:s statistik är det 80 till 85 procents säkerhet det första dygnet. Vid femdygnsprognoserna har det sjunkit till 70 procent. Själv anser jag att efter tre, fyra dygn blir prognoserna så pass osäkra att vi inte borde ägna oss åt dem.

7. Vad hade du sysslat med om du inte blivit meteorolog?

- Jag fick precis samma fråga av en journalist på 1970-talet och då svarade jag "Sparbanksdirektör i Tomelilla". Häromdagen ringde chefen för Sparbanken i Tomelilla. De skulle inviga en ny lokal så jag fick ha jobbet för en dag. Min farfar var bankman och tanken var att jag skulle gå i hans fotspår.

8. Varför hejar du på Malmö FF i fotboll?

- Jag växte upp i Malmö och gick på alla matcher i början av 1950-talet. Jag kommer fortfarande ihåg när de vann 49 matcher i rad och kan räkna upp varenda spelare i det laget. Sedan dess har jag flyttat runt, men "di blåe" ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Jag håller också på engelska Preston.

9. Vad gör du på somrarna?

- Jag är alltid i Kivik, det har jag varit i 60 år. Jag trivs här och eftersom jag har tillbringat alla mina barn- och ungdomsår här finns det många minnen. Det är säregen natur, lugnt och stilla och ganska många soltimmar.

10. Har du något stort intresse utanför jobbet?

- Musiken är min stora hobby. Jag spelar piano i ett par jazzorkestrar. Den ena heter "Nyhetsbandet" och bildades på Rapport i början av 1980-talet.

11. Förra våren blev du överfallen och rånad. Hur har det påverkat dig?

- Jag hade besvär av det i början. Jag blev lite rädd för mörker, men det har gått över nu. Fast jag har blivit mer uppmärksam när jag är ute och går.

12. Du är 65 år nu. När ska du gå i pension?

- Jag har kontrakt till sista oktober. Sedan får jag se. Men jag tänker sluta inom det närmaste året. Därefter ska jag att ägna mig åt musiken, för det är väl för sent att bli bankdirektör.

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM