”Det är ju löjligt att ha en sådan uppladdning”

Elfsborg rasar mot sitt spelschema

NYHETER

Fyra matcher på elva dagar.

En horribel Uefacupuppladdning, tycker Elfsborg och supportrarna.

Inget märkvärdigt, menar förbundet.

Årets fotbollsbråk i Borås är i full gång.

Foto: PETER WIDING
KRITISK Elfsborgstränaren B-A Strömberg är missnöjd med Svenska Fotbollförbundets planering av det allsvenska spelschemat. En planering som innebär fyra matcher på elva dagar för Elfsborg. "Alla tränare vet att det kommer en reaktion efter ett så hårt matchande, säger Strömberg.

Historien är invecklad och turerna är många (se artikeln till vänster).

Men i grunden handlar konflikten om vilken uppladdning Elfsborg ska få inför sitt första Europacupäventyr sedan 1983.

"Jag blir förbannad"

Den 9 augusti möter västgötarna estniska JK Trans Narva på bortaplan.

Får Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som de vill tvingas Elfsborg veckan innan spela tre allsvenska matcher på sex dagar.

"Blir riktigt förbannad"

Något som får boråsarna att gå i taket.

- Jag blir riktigt förbannad. Det ligger i förbundets intresse att svensk klubbfotboll lyckas internationellt - och så ger de oss såna här förutsättningar.

- Det känns som att vi har större problem med förbundet än med de gästande supportrarna, det är ju inte första gången de strular. När vi var tvungna att flytta matchen mot Häcken på grund av att Ryavallen var ospelbar krävde de först att matchen skulle spelas i Halmstad. Nu blev det inte så eftersom vi protesterade, men det var lika befängt som den här historien, säger Guliganernas vice ordförande Torbjörn Lindeberg.

I anslutning till Supporterunionens möte i Malmö i helgen tog Lindeberg upp frågan med representanter från SvFF, men utan resultat.

"Fånigaste jag hört"

- Förbundet hävdar att spelarna ska klara av ett sådant schema, säger Lindeberg.

En kommentar som upprör Elfsborgs tränare B-A Strömberg.

- Det bevisar ju hur mycket de känner till om återhämtning, alla tränare vet att det kommer en reaktion efter ett så hårt matchande - det är ju löjligt att ha en sådan uppladdning, säger Strömberg.

Elfsborgs förslag att flytta den infekterade Sundsvallsmatchen till den 26 juli skulle, om det går igenom, innebära en tuffare sista julivecka för norrlänningarna.

Därför tvekar förbundet.

- Vårt förslag är den 2 augusti. Det är inget märkvärdigt i att spela så tätt och att inte få tillräckligt med vila är inget giltigt skäl, säger SvFF:s tävlingskonsulent Anders Brulin.

Det snackas om att småklubbarna behandlas annorlunda än de större klubbarna, vad har du för kommentar till det?

- Det var det fånigaste jag har hört, sånt snack gör mig mycket upprörd. Vi behandlar alla klubbar exakt lika, säger Brulin.

I går tog tävlingsutskottet emot klubbarnas argument. Beslut tas förmodligen senare i veckan.

Elfsborg rasar mot sitt spel- schema

Mathias Gurestam