Implantat nytt preventiv- medel för män

NYHETER

Forskare i Storbritannien håller på att ta fram ett nytt preventivmedel för män.

"P-pillret" som räcker i tre år kan finnas på marknaden 2005.

Precis som kvinnor skulle män kunna glömma bort att ta ett p-piller varje dag. Med det nya preventivmedlet för män behöver man dock inte oroa sig för att glömma, skriver brittiska The Telegraph.

"P-pillret" är ett hormonimplantat som placeras under huden på mannens arm. Det ska räcka i tre år innan det behöver bytas ut.

Implantatet innehåller samma hormon som ett p-piller för män som just nu testas. Det handlar om ett progesteron som blockerar produktionen av sperma. Med båda metoderna behöver mannen dock få testosteron-injektioner för att bibehålla sexlusten.

På marknaden 2005

Omkring 40 brittiska män mellan 18 och 45 år, samt ett 80-tal män från Amerika och övriga Europa kommer att erbjudas att testa det nya medlet. Forskarna väntas lägga fram konkreta resultat i slutet av nästa år. Enligt tillverkaren Organon kan medlet finnas på marknaden om fyra år, 2005.

- Tidigare studier har varit mycket uppmuntrande. Produktionen av sperma har blockerats, men nu måste vi titta närmare på vad som är acceptabelt för männen, säger doktor Brian Brady till The Telegraph.

Enligt andra forskare har det nya preventivmedlet inga allvarliga biverkningar.

Maria Saving