Kondomer – bot mot både statsskuld och hiv-epidemi

Thailands premiärminister vill minska gummi-överskottet

NYHETER

Thailands premiärminister har en idé om hur både HIV-epidemin i landet och de ekonomiska problemen ska bekämpas:

Genom att tillverka kondomer av överskottet från gummiproduktionen.

På en nationell konferens om aids lanserade premiärminister Thaksin Shinawatra i dag idén om att tillverka kondomer av en del av landets stora gummiskördar. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

- Regeringen skulle kunna använda gummi som köpts inom subventioneringsprogrammet och göra kondomer - både för distribution till allmänheten och som exportvara, sa Thaksin.

En miljon människor i Thailand bär på HIV-viruset. Regeringen har fått erkännande för sitt arbete mot smittan, men Världsbanken varnar för en tillbakagång om landet inte fortsätter med sina informationskampanjer på grund av dålig ekonomi.

Ledande på gummi-export

Men dålig ekonomi med växande skulder är just vad Thailand har.

Landet exporterar mest gummi i världen - men just nu ligger 116 800 ton gummi i lagren, och på världsmarknaden är priset på gummi extremt lågt, enligt AP.

Premiärministern anser alltså att man skulle kunna slå två flugor i en smäll: både förhindra spridningen av HIV-viruset och se till att landet fick in pengar.

Ska delas ut på skolor

Enligt den thailändske hälsoministern skulle kondomerna kunna delas ut på skolor över hela landet.

Sedan början av 1990-talet, då aids-epidemin på allvar tog fart i Thailand, har man genom informationskampanjer lyckats minska spridningen bland thailändska män som går till prostituerade.

Men männen fortsätter att ha oskyddat sex med sina flickvänner eller med tillfälliga partners.

Dessutom sker många unga kvinnors sexdebut allt längre ner i åldrarna.

Maria Saving