43-åring åtalad för våldsamt Göteborgsupplopp

NYHETER

Göteborg

Ännu ett åtal efter kravallerna under EU-toppmötet kom under onsdagen.

Det är en 43-årig italienarna, boende i Oslo, som misstänks för våldsamt upplopp.

"Vi slogs med livet som insats", vittnar poliser om upploppet där 43-åringen deltog.

Den 43-årige mannen deltog i demonstrationen på fredagsförmiddagen den 15 juni vid Götaplatsen som sedan övergick i ett våldsamt försök att tränga igenom poliskedjan för att nå Svenska Mässan och toppmötet.

43-åringen, som var med sina norska vänner i Göteborg för att demonstrera, medger att han varit med om den otillåtna demonstrationen ned mot avspärrningarna. Han erkänner även att han kastat pinnar och andra "småsaker".

Men han gjorde det för att skydda sig själv och inte för att skada någon. Något våldsamt upplopp är han inte skyldig till, hävdar han.

En polisman kände dock igen 43-åringen när han kastade sten på Berzeliigatan, och senare på dagen kunde mannen gripas vid Vasabron i Kungsparken.

Hundförare träffades

Vid det upplopp 43-åringen medverkade i träffades bland annat hundförarpolisen Magnus Söderberg av en sten i nacken. Söderberg ingick i en grupp poliser som hade till uppgift att försöka skilja ett par hundra stenkastande aktivister från demonstranterna.

Uppgiften var, enligt flera vittnesmål, omöjlig eftersom polisen blev attackerad av stenkastare från tre håll.

Söderberg blev lite efter när poliserna försökte pressa stenkastarna tillbaka mot Götaplatsen. Hans hund hade bitit sig fast i en demonstrant, och Söderberg kom därför lite efter de andra poliserna i hundgruppen som splittrades.

Kaos rådde

Det var då han träffades av en sten i bakhuvudet och segnade ned, men han lyckades resa på sig och komma bort från platsen.

Söderbergs kollega, Per-Anders Johnsson, såg när stenen träffade honom. Johnson observerade även att 43-åringen var en av dem som kastade föremål mot hundgruppen.

Johnsson fick för övrigt ett bett av Söderbergs hund, vilken visar det kaos som rådde.

Flera poliser vittnar i åtalet mot 43-åringen om det tumult som rådde och att de kämpade med livet som insats.

Piketbefälet Mats Hvit berättar om att han i ett försök att retirera, faller på Avenyn nära Götaplatsen:

"Jag blir direkt anfallen av flera aktivister som slår med käppar och kastar gatsten på mig från endast ett par meter".

Han lyckas komma på benen igen och kan fly in bakom en nybildad poliskedja samtidigt som flera gatsten träffar honom i ryggen.

Förberedde stening

Piketpolisen Thomas Josarp ser anfallet mot Hvit:

"Genast är det fem, sex svartklädda som tar sats mot honom för att stena honom. Jag tvingas avancera för att stoppa dessa galningar"

"Den totala situationen som vi upplevde vid denna insats var fruktansvärd. Jag var under hela händelseförloppet övertygad om att det skulle komma förstärkning, men så skedde aldrig. Vi slogs mot demonstranterna med våra egna liv som insats", redogör Josarp.

Det var ett under att ingen blev värre skadad. Hela gruppen på 20-talet piketpoliser kunde ha blivit totalt utslagen, är hans beskrivning av fredagsförmiddagen den 15 juni vid Götaplatsen.

Bertil Åkesson/TT