Mutskandal kan försena polsk upphandling av stridsplan

NYHETER

Warszawa/Stockholm

Polens vice försvarsminister Romuald Szeremietiew avskedades på onsdagen efter det att hans assistent Zbigniew Farmus gripits på en färja på väg till Sverige. Det kan försena upphandlingen av stridsflygplan som bland andra Jas 39 Gripen tävlar om.

Romuald Szeremietiew har hittills lett förhandlingarna om inköp av nya stridsflygplan.

Han blev tills vidare avstängd redan under helgen efter det att den polska tidningen Rzeczpospolita publicerade en artikelserie där hans assistens Zbigniew Farmus anklagas för att för Szeremietiews räkning ha försökt få mutor från flera av företagen som tävlar om kontraktet.

- Jag vet att han har krävt mutor från ett antal utländska företag, men jag kan inte säga vilka, säger Anna Marszalek, en av artikelförfattarna, till TT.

Bar fyra pass

På måndagen gick Farmus på färjan "Rogalin" som går till Nynäshamn. Tidningen Gazeta Wyborcza skrev att myndigheterna mycket väl visste om att Farmus var på väg ut ur landet. Den polske försvarsministern bekräftade enligt tidningen att den militära underrättelsetjänst hade undersökt misstänkt korruption i Szeremietiews kretsar under flera månader. De spanade på Farmus när han gick på färjan till Sverige, men hade ingen häktningsorder.

Vid middagstid på tisdagen blev han anklagad bland annat för att ha gett obehöriga tillgång till hemligstämplade Nato-dokument mot betalning. Då skickades en helikopter från den polska flottan till färjan och Farmus greps av säkerhetsmän.

Medierna rapporterade att Farmus hade fyra olika pass på sig vid gripandet, enligt Reuters.

Kan försenas

Försvarsminister Bronislaw Komorowski ska i början av nästa vecka utse Szeremietiews ersättare som ska leda upphandlingen av 60 stridsflygplan. Svensk-brittiska Saab och British Aerospace, amerikanska Lockheed-Martin och franska Dassault tävlar om kontraktet.

För att undvika misstankar under det fortsatta arbetet med upphandlingen vill försvarsministern att även oppositionen ska delta i det, uppger den polska nyhetsbyrån PAP.

- Insyn är i det här fallet viktigare än att avsluta upphandlingarna i tid, sade Komorowski till PAP.

Enligt den nuvarande planen skulle upphandlingen ske i raketfart och avslutas före valet den 23 september, vilket skulle minska Jas 39 Gripens chanser.

Komorowski antydde att tidsschemat kan komma att försenas till följd av korruptionsskandalen. Men han tillade enligt PAP att datumet för när de slutliga offerterna ska vara inlämnade, den 27 augusti, inte kommer att ändras.

Peter Johnsson/TT Joanna Kurosz/TT