Våldsam gängkamp om kriminella revir i Göteborg

Tre svårt skottskadade på en vecka

NYHETER

GÖTEBORG

Tre våldsamma uppgörelser med vapen.

  Tre svårt skottskadade.

  Inom loppet av knappt en vecka.

  Polisen ser händelserna som en våldsam kamp om kriminella revir mellan främst två grovt belastade gäng. Men ytterligare en välkänd kriminell sammanslutning ser ut att ha gjort entré i Göteborg.

Natten till onsdagen skottskadades en man vid ett tredje skottdrama på ett kafé i centrala Göteborg. Strax efter midnatt utbröt skottlossning vid kaféet på Magasinsgatan. En svårt skadad man i 30-årsåldern hittades i källaren till kaféet. Han fördes till Sahlgrenska och opererades under natten och morgonen.

  - Han har flera skottskador i bål, armar och ben, sade Pider Åvall vid Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour till TT.

  Efter förmiddagens operation bedömdes läget för mannen vara stabilt.

Hittade patronhylsor

  Polisen har hittat patronhylsor i både kaféets källare och på gatan utanför kaféet.

  Det är polismästare Benny Jonasson i Göteborg som ser den senaste veckans urladdningar gängen emellan som en strid om vem som ska styra och ställa i den undre världen i Göteborg.

  - Ja, det kan man säga. Men en stor bit är naturligtvis hämnd och vedergällning. När en blir skadad i ena gänget ska ju det andra gänget ge igen, säger Benny Jonasson till TT.

  Jonasson leder en särskild grupp på minst 20 poliser som tillsattes efter det senaste skottdramat på kaféet.

  Gruppens uppgift är att ta ett helhetsgrepp kring gängstriderna. Den ska förebygga vidare utveckling av våldsspiralen, begränsa tillgången på vapen, kartlägga gängen i detalj genom underrättelsetjänst och spaning. Kort sagt; få ett slut på striderna.

  Enligt Jonasson har ytterligare en välkänd kriminell sammanslutning gjort entré i kriget om Göteborg, då som stöd åt ett av de två rivaliserande gängen.

  - Vissa människor i sammanslutningen har lierat sig med ett av gängen i Göteborg sedan lång tid tillbaka, säger Jonasson.

Ingen våldsspiral

  Trots tre uppgörelser på kort tid tror Jonasson inte att våldsspiralen växer okontrollerat. Han anser att det var tillfälligheter som gjorde att det drog iväg den här gången.

  - De har haft uppgörelser även tidigare. Sedan är det vapenvila vissa tider innan det händer något igen, säger han.

  Den utlösande faktorn denna gång var eldstriden på Näsets badplats i onsdag förra veckan då en 21-åring träffades i armen och buken av skott.

  21-åringen, som repat sig, häktades på onsdagen misstänkt för grovt vapenbrott samt narkotikabrott.

  Natten mot söndagen skottskadades en 37-årig man allvarligt då bilen han satt i besköts utanför en krog i Gamlestan. Mannen är kvar på Sahlgrenska, men har lämnat intensivvårdsavdelningen.

  Sammanlagt fyra män är häktade efter Näset-skjutningen. De två män som anhållits misstänkta för mordförsök kring skotten i Gamlestan släpptes av åklagaren på onsdagen.

  Alla inom polisen är inte lika övertygade om att den sista uppgörelsen har samband med de tidigare två.

  "Inget tyder nu på att skjutningen på Magasinsgatan har samband med Näset och Gamlestan", sade spaningsledaren Leif Rundberg i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Bertil Åkesson/TT