Spel och hämnd – därför ligger de i fejd med varann

Vill åt inkomsterna från det illegala spelet

NYHETER

GÖTEBORG

Skottlossningarna senaste veckan är resultatet av ett upptrappat gängkrig mellan "Alban-ligan" och "Original Gangsters", OG.

Ett av målen: kontroll över Göteborgs spelmarknad.

- Nu handlar det också om hämnd, säger polismästare Benny Jonasson.

På en vecka har tre personer skjutits ner vid tre tillfällen på allmänna platser i Göteborg.

Näsets badplats, 4 juli. Vild skottlossning mellan de två grupperna mitt bland barnfamiljer och andra som badar. En gängmedlem skadad.

Gamlestaden, 7 juli. Fem OG-medlemmar går in på Gamlestads krog, visar vapen och slår sönder spelautomater. En 37-årig oskyldig man som sitter i en bil utanför beskjuts men överlever.

Magasinsgatan, 10 juli. Albanligan attackerar nattöppna Café del Mar. En gängmedlem träffas av flera skott och ådrar sig skottskador i bål, armar och ben.

- Men det handlar inte bara om spelklubbar, även om det är en del i bråket. Det är en maktkamp inom olika områden, säger Benny Jonasson.

Sådana områden är enligt uppgifter till Aftonbladet exempelvis garderober och spelautomater på restauranger. På dessa kan man inte bara tjäna stora pengar. Det ger också status och "respekt".

Polisen anser att upptakten till allt är ett bråk som urartade i skottlossning den 31 maj i fjol.

En spelklubbsägare på Friggagatan hade problem med personer som "störde affärerna".

Han kontaktade då en bekant, ledaren för den grupp polisen kallar Alban-ligan. Han åkte dit tillsammans med en kumpan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

När de kom dit möttes de av två pistolbeväpnade personer som tvingade dem att åka därifrån igen. Men bara tillfälligt.

De beväpnade sig och hämtade förstärkning. Men på vägen tillbaka till spelklubben möttes de av en bil som öppnade eld mot dem.

Tre av Alban-ligans medlemmar ställde sig enligt vissa uppgifter framför sin ledare och började skjuta tillbaka. Två av dem träffas med två kulor vardera.

Senare har polisen ingripit vid olika tillfällen mot de båda ligorna, exempelvis:

Den 17 juni förra året gör polisen en razzia mot en illegal spelklubb på Vallgatan 13. Ett tiotal personer grips. Alban-ligans ledare ägde klubben så sent som tre veckor tidigare.

Ouppklarat dubbelmord

Den 16 augusti hittas två män ihjälskjutna vid en brinnande bil i Gunnilse öster om Göteborg. Dubbelmordet är ouppklarat. Men en medlem i Albanligan som skottskadades vid Näset har suttit häktad som misstänkt.

Den 1 oktober börjar två OG-medlemmar skjuta vilt när de nekas inträde på inneklubben Park Lane. Mer än 20 kulhål hittades efteråt i och kring entrén. Trots att det var mycket folk på plats skadades bara en enda - en manlig gäst som fick en rikoschett i handleden. En 25-årig man är åtalad.

Ligaledarens närmaste man, som också var med på Friggagatan, har känt sig besviken.

- Trots att han ställt upp på många uppdrag och blivit skottskadad, har han inte fått vara med på några bra dealar. Han tyckte att han fått för lite betalt, säger en källa.

Andremannen sägs därför nyligen ha bytt sida och blivit vän med sina tidigare fiender i OG.

Och detta trots att det var OG-medlemmar som förra året "störde affärerna" och enligt uppgift besköt honom så illa att hans ena testikel fick opereras bort.

Vilken position han nu intagit inom OG är inte känt.

Anders Johansson, Zendry Svärdkrona