Ledarna som styr gängen

Aftonbladet har kartlagt ligorna som ligger i fejd

Foto: Bengt Kulén
GÄNGLEDAREN PÅ KAMRATENS BEGRAVNING. En 27-årig man sköts till döds på en klubb i Göteborg den 26 november förra året. Dagarna senare begravdes mannen. Original Gangsters ledare Denho "Dano" Acar var med vid begravningen.
NYHETER

Denho "Dano" Acar, 26, pekas ut som ledaren för den kriminella organisationen "Original Gangsters", OG.

En 41-årig före detta ficktjuv pekas ut som ledare för "Alban-ligan". Han är en av de mest ökända personerna i Göteborgs undre värld.

Båda två håller sig, av olika skäl, borta från Göteborg.

41-ÅRIGE LEDAREN FÖR ALBAN-LIGAN 41-åringen pekas ut som ledare för Alban-ligan. Han bor i Göteborg men disponerar också ett hus i Spanien.

Den utpekade OG-ledaren Dano Acar är turkisk medborgare och har trots sin relativt låga ålder dömts till flera längre fängelsestraff för grova brott.

Han har dömts till fem års fängelse för ett bankrån i Danmark. Han överfördes till fängelset i Tidaholm. Men under en permission greps han för postrån och fick straffet förlängt med fem år.

Han muckade från Kumla förra hösten efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Men friheten varade bara några månader.

Veckan före jul greps han misstänkt för grovt rån mot Biljardpalatset i Södertälje. Ägaren och fyra gäster rånades på smycken och mobiltelefoner och minst 160 000 kronor i kontanter.

Häktad i Huddinge

Under rättegången i Södertälje ändrade sig plötsligt Dano Acar.

När rånoffren berättat hur de misshandlats och utsatts för dödshot hävdade han plötsligt att rånet i själva verket var överenskommet mellan de två åtalade och fyra av brottsoffren. Efter en kort paus valde två av målsägarna att bekräfta den åtalades uppgifter.

Domstolen höll emellertid för troligt att rånoffren ändrat sina historier av rädsla för Acar och dömde honom i februari till sex års fängelse. För närvarande sitter han på häktet i Huddinge. Han har tidigare ställt upp i flera intervjuer som gängledare.

Alban-ligans ledare kom till Sverige på 70-talet. Han inledde sin brottskarriär som ficktjuv och blev snart beryktad för sin skicklighet.

Så småningom arbetade han upp sig och började med spel.

Döpt till Alban-ligan

Eftersom han har knutit flera landsmän till sig, har polisen döpt dem till Alban-ligan.

Polisen betecknar i dag 41-åringen som gangsterledare, även om han inte finns med i tingsrättens register de senaste tre åren för annat än en äktenskapsskillnad 1998. Formellt äger 41-åringen en videobutik och ett gatukök i Göteborg och har tidigare haft en spelklubb.

Han bor i Vasastan, ett av centrala Göteborgs mest exklusiva områden. I samma kvarter bor till exempel Volvo-chefen Leif Johansson.

Kan vara i Spanien

Han disponerar också ett hus i Spanien . Uppgifter gör gällande att han vistas där sedan en tid tillbaka.

Polisen misstänker inte att vare sig han eller Dano Acar har varit direkt inblandade i den senaste veckans skjutningar.

Både Alban-ligan och OG består av löst sammansatta grupper av kriminella, som begår brott i olika konstellationer. Grupperna har medlemmar av olika nationaliteter.

Polisen tror att grupperna har varsin inre kärna med omkring 15 personer och att vardera lägret har ett 100-tal hantlangare.

Anders Johansson, Zendry Svärdkrona