Han klädde ut sig till aktivist

Infiltratören vittnar mot de sju danskarna

NYHETER

GÖTEBORG

Han smälte in bland våldsverkarna vid kravallerna i Göteborg.

Infiltratör på hemligt uppdrag.

I går tog åklagaren fram esset i rockärmen i rättegången mot de sju åtalade danskarna: den 31-årige spaningspolisen Adrian Lucaci.

Foto: ANDERS WEJROT
ögonvittnet Spaningspolisen Adrian Lucaci följde på nära håll de sju danskar som nu åtalas för stenkastning under EU-toppmötet i Göteborg. I går vittnade han mot dem.

Han har polisuniformen på när han kommer in i rättssalen.

Kontrasten är total jämfört med för en månad sedan.

Från luvtröja till uniform

Då var Adrian Lucaci en av hundratals demonstranter på slagfältet i Vasaparken. Piercad med luvtröja och mörka kläder. Nu, inför rätten, syns en lång och välartikulerad polisassistent.

Lucaci arbetar sedan tre år på Göteborgspolisens specialstyrka med inriktning mot spaning. 31-åringen sägs ha gjort bra ifrån sig.

Han vill inte själv prata med media, det riskerar att skada hans fortsatta spaningsarbete. Men det har aldrig varit tal om att utfrågningen av honom skulle hållas bakom stängda dörrar.

- Vi lever i ett öppet samhälle. Hur skulle det se ut om även vi backade och kröp in bakom huvorna? Det har varit självklart för Adrian att stå upp för sitt vittnesmål, säger kommissarien Lennart Ronnebro, som är spanarens talesman.

Före Lucacis inträde i rättssalen hade de två sista danska ungdomarna fått en duvning av åklagaren. De, liksom de fem andra åtalade, nekar till brott.

Adrian Lucaci vittnar om en helt annan bild.

Följde de sju danskarna

Han infiltrerade demonstranterna vid lunchtid den 14 juni i kvarteren runt Vasaparken. Spanaren hamnade i de första leden, mitt i den omfattande sten- och flaskkastningen.

Efter hand såg han hur en liten grupp drog sig undan. Det var de sju dans-karna som sökte sig till en kulle för att hämta mer ammunition, lämpligt krossade stenbitar.

- Jag kom snabbt på att jag måste fokusera mig på några stycken, en grupp. Annars hade det var omöjligt att få grepp om helheten, berättade Lucaci för rätten.

Enligt infiltratören agerade danskarna systematiskt.

- Det rörde sig som flera rusher. Jag såg hur en sten träffade en häst i buken. Men annars regnade det så många saker att det var omöjligt att säga varifrån de kom, säger han.

Efter 15-20 minuter drog danskföljet från parken, med Lucaci i hälarna. Vid ett gathörn i närheten såg han hur de tog av sig munderingen: handskar, rånarluvor och armskydd.

Färden fortsatte några kvarter till ett kafé i närheten. Adrian Lucaci gick på andra sidan gatan och hade god uppsikt över hela gruppen.

Säker på sin sak

- Jag ringde efter förstärkning och efter ett tiotal minuter kom en piketstyrka och grep alla inblandade. Jag själv drog mig därifrån, säger han.

Vid gårdagens utfrågning identifierade Adrian Lucaci tre av de åtalade. Han fick ett flertal kniviga frågor från försvararna om hur han kunde vara så säker på sin sak.

- Det här har jag sett och upplevt. Det finns inga oklarheter kring det, svarade han.

Klas Elfving