Kungen tackar ja till att bli premiärminister

Simeon II återvände till Bulgarien efter lång exil – vann jordskredsseger

NYHETER

I Sverige är kungen kung och Göran Persson statsminister.

Men i Bulgarien har den förre kungen Simeon II blivit premiärminister.

- Med god vilja och stort stöd hoppas jag att vi lyckas genomföra vad vi lovat vårt folk, säger ex-kungen till nyhetsbyrån AFP.

Foto: AP
KUNGEN BLIR MINISTER Nu blir kungen premiärminister. Bilden tagen då Simeon II återvände till Bulgarien – efter mer än 50 år i exil.

I juni vann Simeon II en jordskredsseger i de allmänna valen - bland annat genom att utlova ett slut på fattigdom och och arbetslöshet.

Och i dag tackade Bulgariens förre kung ja till att bli landets näste premiärminister.

- Jag är mycket rörd. Men med min typiska känsla för ansvar och med väljarnas förtroende i tankarna accepterar jag uppdraget, säger Simeon till nyhetsbyrån AP.

Tvingades i exil av kommunisterna

Ex-kung Simeons parti NMS II bildades bara ett par månader före valet. Då hade han just återvänt till Bulgaien efter många år i exil.

Simeon II, som i dag är 64 år gammal, tvingades i exil av kommunisterna efter andra världskriget. Han kröntes till kung 1943, när han bara var sex år gammal. Tre år senare flydde han och hans mor till Egypten.

Simeon har tidigare sagt att han gärna vill forma en bred koalitionsregering med dem som delar hans mål: snabb ekonomisk tillväxt och envis kamp mot korruptionen.

Vill bli medlem i EU och Nato

Dessutom vill Simeon II att Bulgarien ska försöka bli medlem i både EU och Nato.

Bulgariens president Petar Stoyanov sa i dag att han gett exilkungen mandat att utse landets nästa regering. Parlamentet ska mötas den 24 juli för att godkänna denna.

Maria Saving