Fler monarker i exil

NYHETER

Flera monarker från östländer lever idag i exil, men många har kunnat återvända för besök eller längre perioder, även om få öppet strävar efter att återta tronen.

Här är listan över Östeuropas exilmonarker.

Foto: AP
Albaniens Kung Leka är en av de få exilmonarker som öppet strävar efter att återta tronen.

Bulgarien

  Simeon II, född 1937, besteg tronen vid sex års ålder men tvingades i exil när kommunisterna tog makten 1946. Återvände första gången 1996 efter 50 år i exil, främst i Spanien.

Albanien

  Leka I, född 1939 och enda barnet till landets siste kung Zog I, lever i Sydafrika sedan 70-talet. Har inte gett upp hoppet om tronen. Bodde tre år i Albanien innan familjen flydde. Kort besök i Tirana 1997, dömdes sedan till fängelse i sin frånvaro för att ha organiserat en olaglig demonstration.

Rumänien

  Michael, har regerat i två perioder: 1927-30 och 1940-47. Tvingades avgå när kommunistrepublik utropades. Har därefter levt i Storbritannien och Schweiz. Återfick rumänskt medborgarskap 1997. Tillbringade tre juniveckor i hemlandet i år och sägs ha försonats med presidenten och före detta kommunisten Ion Iliescu.

Ungern

  Otto von Habsburg, född 1912 och den siste österrikiske kejsarens äldste son. Har avsagt sig anspråk på kejsarkronan. Ätten regerade imperiet Österrike-Ungern, som kollapsade vid första världskrigets slut. Flera medlemmar av släkten har varit politiskt aktiva i EU-sammanhang, bland dem Otto von Habsburg själv och Walburga von Habsburg, dotterdotter till Österrikes siste kejsare och Ungerns siste kung samt gift i Sverige med greve Archibald Douglas.

Jugoslavien

  Kronprins Alexander, född i exil 1945 och snabbt bannlyst av Josip Titos regim. Har levt som affärsman i Storbritannien och USA. I oktober 2000, efter Slobodan Milosevics fall, hälsades han av rojalister på Belgrads flygplats. Säger själv att han bara vill bidra till en demokratisk utveckling.

Montenegro

  Nicolas Petrovic, född 1944 i Frankrike av fransk mor. Släkten styrde Montenegro i tre sekler till slutet av första världskriget. Verkar som arkitekt i Paris och säger sig inte vilja bli monark, men stöder den självständighetsrörelse som vill bryta upp banden med Serbien i förbundsrepubliken Jugoslavien.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM